Od odličnjaka do džihadista

Foto: EPA
Foto: EPA
Avstralski najstnik v blogu opisal, kako je iz odličnjaka postal džihadist
Oglej si celoten članek

Avstralski najstnik, ki se je domnevno ta teden razstrelil v Iraku, je v blogu opisal svojo pot od odličnega učenca do džihadista. V njem je po poročanju francoske tiskovne agencije opisal tudi načrt B, to je organizacijo bombnih napadov v Avstraliji, če bi mu oblasti preprečile odhod na Bližnji vzhod.

Gre za 19-letnega Avstralca po imenu Jake Bilardi, čigar smrti avstralske oblasti sicer uradno niso potrdile, a video posnetek skrajne skupine Islamska država ga prikazuje na vozniškem sedežu avtomobila, s katerim je bil ta teden v iraškem mestu Ramadi izveden samomorilski napad.

Pripadniki islamske skupnosti v Melbournu in več najstnikov so potrdili, da gre na posnetku res za Bilardija, ki se je v islam spreobrnil, potem ko je njegova mati umrla za rakom. Avstralijo je zapustil lani.

"Zdaj, ko se bliža moje mučeništvo, vam bi rad povedal svojo zgodbo, kako sem iz ateističnega dijaka postal vojak kalifata, ki je pripravljen dati življenje za islam," piše v blogu.

Blog je zelo verjetno avtentičen

V njem je zapisal, da je bilo njegovo življenje v Melbournu kljub običajnim vzponom in padcem povsem običajno, je pa že kot otrok po televiziji gledal poročila o napadih na talibane. Ti so se mu zdeli skupina ponosnih ljudi, ki branijo domovino. Sčasoma je postal obseden s politiko, ravnanje Zahoda, zlasti v Iraku in Afganistanu, se mu je zdelo zlagano. Zapisal je, da je razvil sovraštvo do celotnega sistema v Avstraliji in odločil se je, da državo zapusti.

Strokovnjaki po poročanju AFP ocenjujejo, da je raven izražanja v blogu za najstnika sicer neobičajna, vendar pa je zelo verjetno avtentičen. Šlo naj bi za zelo bistrega, a osamljenega otroka.

Po podatkih avstralske vlade se v vrstah Islamske države v Siriji in Iraku bori kakih 90 Avstralcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.