Od petka naprej lažje na Hrvaško

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvaška bo spremenila pravilo glede prehoda meje. Doslej so morali negativen test imeti otroci do sedem let starosti, po novem bo ta meja prestavljena na 12 let. Novost še ni objavljena v uradnem listu, veljati naj bi začela v petek.
Oglej si celoten članek

Doslej otroci niso potrebovali testa, če so bili mlajši od sedmih let in so potovali v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki so bili testirani, cepljeni ali so preboleli covid-19. Po novem testa ne bodo potrebovali otroci, mlajši od 12 let. To bo zelo olajšalo družinska potovanja na Hrvaško.

Ta pravila naj bi veljala do 15. junija.

Hrvaška v petek sicer sprošča tudi druge ukrepe. "Na javnih zbiranjih, kjer je bilo doslej lahko 25 oseb, jih bo po novem lahko sto, ukinja se prepoved zasebnih zbiranj in praznovanj, na pogrebih ni več omejitev števila ljudi, ne sme pa se sožalja izražati s tesnim stikom, prireditve lahko trajajo do 23. ure, kar je eno uro več kot doslej," je na novinarski konferenci povedal hrvaški minister za zdravje Davor Božinović.

Lokali, kjer se streže hrana, bodo lahko brez posebnih pogojev obratovali tudi v zaprtih prostorih, pri nas morajo gosti izpolnjevati pogoj PCT, na Hrvaškem pa se za to niso odločili.

"Gostinski objekti, ki imajo pogoje za strežbo toplih ali hladnih obrokov ter sladic lahko strežejo v zaprtih prostorih in ne samo na terasah. To so restavracije, tudi bari, pivnice, kavarne ali kava bar, Če imajo izpolnjene minimalne tehnične standarde za strežbo hrane, imajo strožje higienske pogoje," je pojasnil Božinović. Lokali, kjer strežejo le pijačo, lahko delajo samo na odprtem. Eden od razlogov je tudi ta, da se v takih lokalih hitreje menjajo gostje.

Na porokah 120 gostov

Na porokah bo po novem lahko 120 gostov. Pet dni pred poroko bo treba poslati seznam županijski službi civilne zaščite, vsi gostje pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. Pred prihodom mora organizator preveriti, ali vsi izpolnjujejo pogoje, gostje pa morajo dati svoje podatke ter s podpisom potrditi, da se strinjajo, da se njihovi podatki lahko uporabijo pri preverjanju. Excelovo tabelo s telefonskimi številkami in podatki mora organizator v 48 urah po začetku dogodka poslati civilni zaščiti.

Za poroke ali večje poslovne dogodke v restavracijah je pogoj PCT, prav tako za koncerte, nočni klubi ostajajo zaprti.

Za prireditve bodo uvedli pogoj, da je treba zagotoviti 4 kvadratne metre na osebo, ni pa omejitve, da je to lahko največ sto ljudi. V javnem prevozu se ukinja omejitev največ 40 odstotkov zasedenosti, maska ostaja obvezna.

Odločitve naj bi bile jutri objavljene v uradnem listu in stopile v veljavo opolnoči s četrtka na petek.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 11:31 31. Maj 2021.

    Ni problem na HR.. problem je, ker naši težijo z dokazili.. baje velja SAMO PCR tst ??

  • 21:25 26. Maj 2021.

    Bo manj kolesarjev po Ljubljani in sledil bo prelep, čudovit dan, samo to mi delaj Jenul.

  • 16:31 26. Maj 2021.

    Ma kaki mejni prehodi po lokalnih cestah gre hitrejš.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.