"Odidite in preživite"

Foto: EPA
Foto: EPA
Obsežni požari tudi danes pustošijo po jugovzhodu Avstralije, prav tako ne popušča peklenska vročina. Požari so že zahtevali tudi prvo smrtno žrtev.
Oglej si celoten članek

Oblasti opozarjajo, da bi lahko življenje izgubilo še več ljudi, in prebivalcem na ogroženih območjih svetujejo, naj upoštevajo opozorila ter "odidejo in preživijo".

Prva smrtna žrtev

Po podatkih avstralske policije so truplo odkrili v hiši v narodnem parku Grampians zahodno od Melbourna, ki ga je te dni zajel vročinski val. Policija je sporočila še, da je smrt posledica požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požar v okrožju Northern Grampians, ki pustoši na 21.000 hektarih in zaradi katerega so morali evakuirati več kot sto ljudi, po navedbah gasilcev oddaja toliko vročine, da ustvarja celo lastno vreme. Mešanica vročih plinov, dima, pepela in drugih snovi, ki jih sprožajo požari, je namreč povzročala udare strel, ki so nato netile nove požare.

Uničujoče požarno obdobje se šele začenja

Poveljnik gasilcev v avstralski zvezni državi Viktorija Craig Lapsley je opozoril, da je to šele začetek uničujočega požarnega obdobja in da se bo današnji dan po vsej verjetnosti zapisal v zgodovino zvezne države.

Minister za izredne razmere Kim Wells v Viktoriji je prebivalce pozval, naj upoštevajo pozive k evakuaciji. "Če je nevarnost velika, tvegate lastno življenje in življenje svoje družine, če se odločite ostati. Sporočilo je jasno: odidite in preživite," je dejal in pristavil, da bi se drug velik požar v regiji Gippsland lahko razplamtel na kar 500.000 hektarih.

Temperature čez 40 stopinj

Danes naj bi temperature v Melbournu sicer dosegle 44 stopinj Celzija, v Adelajdi, prestolnici Južne Avstralije, ki prav tako kot Viktorija te dni trpi zaradi rekordnega vročinskega vala, pa naj bi se živo srebro povzpelo do 42 stopinj. To pomeni že peti zaporedni dan nad 40 stopinjami Celzija. V soboto naj bi po napovedih vremenoslovcev temperature precej padle.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.