Odkrili našo največjo zvezdo

Foto: EPA
Foto: EPA
Sonce se lahko skrije - astronomi so odkrili največjo zvezdo v naši galaksiji.
Oglej si celoten članek

Največja zvezda je kar 1300-krat večja in milijonkrat svetlejša od Sonca. Od Zemlje je oddaljena 12.000 svetlobnih let, lahko pa jo vidimo tudi s prostim očesom.

Rumena gigantska zvezda je precej večja, kot so pričakovali, in je med desetimi največjimi zvezdami, ki so jih kadarkoli odkrili, je v sredo pojasnil astronom Olivier Chesneau, čigar ekipa je zvezdo odkrila v observatoriju v Čilu.

Do zdaj je v naši galaksiji znanih le 12 rumenih gigantskih zvezd. Med opazovanjem so odkrili tudi, da je zvezda poimenovana HR 5171 A tako velika, da se dotika še ene manjše zvezde.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:06 13. Marec 2014.

    oooooo, lučko so našli!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.