Odkrili novega prednika človeka - nova vrsta je Homo naledi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V odročni jami blizu Johannesburga v Južni Afriki so arheologi odkrili fosil še ne poznane človeške vrste Homo Naledi, ki je bila najverjetneje prednik sodobnega človeka.
Oglej si celoten članek

V zgodnjem obdobju človeštva so mrtve pokopavali v jame, so povedali znanstveniki, po tem, ko so v posebni grobnici odkrili novo vrsto našega prednika.  

Vsaj 15 okostij vrste, ki so jo poimenovali Homo Naledi, so našli v jami, kjer naj bi naši predniki med prvimi vzpostavili pogrebne običaje. 

Možgani velikosti pomaranče

Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi

Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi

Prvi pripadniki človeške vrste so bili visoki le meter in pol, tehtali pa so 45 kilogramov. 

Ramena so imeli razvite za plezanje, roke in stopala pa so bila zelo podobna našim 

Lobanje podobne zgodnjim pripadnikom človeške vrste, možgani pa so zelo majhni, približno velikosti pomaranče. 

"To je fantastično odkritje" 

Pred tem odkritjem, so znanstveniki menili, da je le Homo sapiens zmogel dovolj samozavedanja in sočutja za pokopavanje umrlih.  

Lee Berger, profesor z univerze v Withatersandu pravi: "Nikoli nismo mislili, da bi lahko ta vrsta bila zmožna tako kompleksnega obnašanja. Imeli smo jih malodane za živali. V primeru te najdbe smo izključili množičnega izumrtja oziroma smrti zaradi kakšne katastrofe." 

Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi

 

 

 

 

 

 

 "Ti posamezniki so bili v jamo prineseni vsak posebej, v relativno dolgem obdobju. Predvidevamo tudi, da niso živeli na tem območju, ker nismo našli nobenih arheoloških dokazov, ki bi to teorijo podkrepili," je še dejal Berger.  

Doslej smo bili prepričani, da je obnašanje, ko gre za mrtve, torej pogrebi in podobno, specifično izključno za vrsto Homo sapiens, da nas je to na nek način identificiralo. Motili smo se, našli smo vrsto, ki je imela enake zmožnosti in to je fantastično odkritje, pravijo arheologi.  Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi

Novo vrsto so odkrili v oddaljeni jami, kakih 50 kilometrov severozahodno od Johannesburga v Južni Ariki.  

Doslej so izkopali 1.550 fosilov, ki pripadajo vsaj 15 dojenčkom, otrokom, odraslim in starejšim pripadnikom vrste. Predvidevajo, da jih je v jami zakopanih še veliko več. 

Foto: Profimedia Nova vrsta človeka Homo naledi

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.