Odkrili tehnologijo, ki omogoča kratkotrajno nevidnost

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ameriški fiziki so razvili "časovno krinko", ki omogoča, da nekaterih dogodkov ni mogoče zaznati.
Oglej si celoten članek

Gre za manipulacijo toka svetlobe na način, da dogodka, ki so ga vrinili za delček sekunde, ni mogoče zaznati, so objavili v novi številke revije Nature. V ozadju naj bi bil sicer razvoj vojaške kamuflaže "naslednje generacije".

Znanstveniki, ki jih podpira Pentagon, naj bi si tako prizadevali razviti "nevidno obleko", ki bi bila v barvah, nevidnih za človekovo oko. "Naši rezultati predstavljajo pomemben korak naprej pri razvoju naprave za prikrivanje v času in prostoru," je zatrdil vodja študije Moti Fridman z newyorške univerze Cornell.

Odkritje temelji na dejstvu, da različne frekvence svetlobe potujejo z malenkost različnimi hitrostmi. Tako imenovana časovna krinka deluje tako, da žarek zelene svetlobe potuje po kablu iz optičnih vlaken do leče, ki ga razcepi v dva žarka z različnima frekvencama, modrikasto, ki potuje relativno hitreje, in rdečkasto, ki je počasnejša.

Potem razliko v hitrostih še dodatno okrepijo s postavitvijo optične ovire pred oba žarka, zaradi česar se med obema žarkoma, ki potujeta po optičnem kablu, pojavi vrzel. Ta vrzel je sicer "velika" zgolj 50 pikosekund oziroma 50 milijonink milijoninke sekunde, a ravno dovolj, da lahko vmes pošljejo ločen laserski pulz.

Žarki znova potujejo skozi oviro, ki zdaj upočasni modrikast žarek in pospeši rdečkastega, nato pa se ob zbiralni leči znova združita v enoten zelen žarek. A na koncu 40-pikosekundnega vrinjenega laserskega pulza ni v toku fotonov in ga zato ni mogoče zaznati.

 

Tehnologija uporabna tudi za varnost povezav

Zdaj, ko so znanstveniki dokazali, da je "časovna krinka" mogoča, je pred njimi naslednji korak – kako časovno vrzel povečati, sprva na mikrosekunde, nato pa na milisekunde, sta še pojasnila Boyd in Shi.

Potencialna uporabnost te tehnologije naj bi bila predvsem v krepitvi varnosti v komunikacijah po optičnih vlaknih. Ker lahko razcepi optične signale, jim nato omogoči potovanje z različnimi hitrostmi in jih na koncu spet sestavi, je s tem prestrezanje podatkov precej težje.

Lani so sicer znanstveniki naredili tudi napredek v razvoju tako imenovanih metamaterialov, ki omogočajo "prostorsko krinko", torej prikrivanje dogodka v prostoru, za razliko od časa.

Metamateriali se zaradi nanostrukture površja specifično odzivajo na specifične frekvence svetlobe, zaradi česar svetloba potuje okoli objekta in se ne absorbira ali odbije. Predmet je zato neviden. Proces je podoben toku vode v potoku, ki teče okoli kamna, ne da bi jo kamen absorbiral.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:00 5. Januar 2012.

    hahahahahahaha, lepa :)

  • 20:56 4. Januar 2012.

    Pri nas v Sloveniji so že pred20-imi leti pogruntali kako celo narodovo bogastvo narediti nevidno!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.