Odkrili Zemlji podoben planet

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je s pomočjo vesoljskega teleskopa Kepler prvič doslej potrdila obstoj Zemlji podobnega planeta, ki se nahaja v za življenje primernem – ne prevročem in ne premrzlem – pasu zunaj našega Osončja.
Oglej si celoten članek

Planet Kepler 22b, ki se nahaja kakšnih 600 svetlobnih let od Zemlje, je približno 2,4-krat večji od našega planeta, temperatura na njem pa se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Za pot okoli svoje Soncu podobne zvezde potrebuje 290 dni. Gre za najbližji doslej potrjeni planet, podoben našemu.

Nasini znanstveniki pa za zdaj še ne vedo, ali je Kepler 22b sestavljen predvsem iz kamenin, plina ali tekočine, verjetno pa naj bi imel tako vodo kot kopno.

Francoski astronomi so sicer letos že potrdili obstoj prvega eksoplaneta, to je planeta zunaj našega Osončja, ki izpolnjuje ključne kriterije za obstoj življenja na njem. Poimenovali so ga Gliese 581d. A Kepler 22b, ki so ga prvič ugledali leta 2009, je prvi tovrsten planet, ki so ga potrdili Nasini znanstveniki.

Astronavti morajo za potrditev obstoja nekega eksoplaneta vsak trikrat zabeležiti, kako ta planet obkroži oziroma prekrije svojo zvezdo.

Nasa je sicer danes na konferenci v Kaliforniji tudi sporočila, da je s pomočjo teleskopa Kepler odkrila več kot tisoč novih potencialnih planetov.

Nasina prva misija iskanja Zemlji podobnih planetov, ki krožijo okoli sonc, podobnih našemu, se je začela marca 2009 in naj bi trajala do novembra 2012. Kepler se lahko pohvali z največjo kamero, ki so jo doslej poslali v vesolje. Zasnovan je tako, da spremlja fiksen pas neba oziroma približno 150 tisoč zvezd.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:28 21. Februar 2012.

    Pa še nekaj si pozabo povedat! Če pa naši pridejo tja, in kako bitje najdejo, ga ziher podjarmijo, zakoljejo pojejo …

  • 08:09 7. December 2011.

    Sicer fino in fajn, samo veleumi, ki so izredno dobro plačani, bi lahko raje ugotavljali, kako tja priti, ne pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.