Odlomila se je 120 km2 velika ledena gora

Foto: Reuters
Foto: Reuters
S Petermannovega ledenika se je odlomila ogromna ledena gora, vendar znanstveniki še ne morejo potrditi, ali je krivo globalno segrevanje.
Oglej si celoten članek

S Petermannovega ledenika na severu Grenlandije se je odlomila 120 kvadratnih kilometrov velika ledena gora. Kosi ledu se od ledenikov lomijo neprestano in to je naravno, vendar velikosti gmot, ki se s tega ledenika lomijo v zadnjih letih, strokovnjake skrbijo, piše BBC. Leta 2010 se je odlomil pravi ledeni otok, velik 250 kvadratnih kilometrov.

Nekateri raziskovalci, podobno kot Eric Rignot iz Nase, menijo, da ne gre za nič drastičnega, je pa zagotovo pomemben dogodek. Drugi so spet prepričani, da smo priča dramatičnim spremembam. "V zadnjih 150 letih še nismo videli tako hitrih in velikih sprememb," je pojasnill Andreas Muenchow z ameriške univerze Delaware. Po njegovem je prezgodaj, da bi krivdo pripisali globalnemu segrevanju, a pravi, da se severozahodna Grenlandija in severovzhodna Kanada segrevata več kot petkrat hitreje od preostalih področij. Sicer odlomljene ledene gore ne vplivajo na dvig gladine morja, saj je led že pred tem plaval na vodi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.