Odposlanec srečal Suu Kyijevo

Foto: Žurnal24 Arhivska fotografija odposlanca Gambarija in Suu Kyijeve, med njunim srečanjem n
Posebni odposlanec ZN za Mjanmar Ibrahim Gambari se je tej nemirni državi srečal s priprto voditeljico opozicije Aung San Suu Kyi, ni pa se še srečal z glavnimi generali, ki vodijo državo.
Oglej si celoten članek

Gambari se je s Suu Kyijevo sestal v Jangonu, v neki vladni stavbi, v bližini vile, v kateri jo v hišnem priporu zadržuje oblast. Podrobnosti pogovorov, ki so trajali eno uro, niso znani. Suu Kyijeva je sicer večino od zadnjih 18 let preživela v priporu, v katerem ima omejene stike z zunanjim svetom, hunta pa ji le redko dovoli srečanja z obiskovalci.
Gambari je verjetno prvi tujec, ki se je s Suu Kyijevo srečal v zadnjih 10 mesecih.

 

Vladavina v Mjanmarju

Vojaška hunta Mjanmarju, nekdaj imenovanemu Burma, vlada že 45 let. Leta 1990 so bile sicer v državi volitve, na katerih je z veliko večino zmagala stranka Suu Kyijeve, vendar so generali volitve razveljavili, Suu Kyijevo pa strpali v pripor, ki ji ga podaljšujejo vsako leto znova.

Že pred tem se je posebni odposlanec v prestolnici Naypyidaw srečal tudi s premierjem Thein Seinom in nekaterimi drugimi ministri - generali, vendar ni znano, ali so dosegli kakšen dogovor v prizadevanjih po umiritvi razmer v državi, ki jo že več dni pretresajo protesti opozicije, ki zahteva demokratizacijo in sestop vojaške hunte z oblasti.

Zaenkrat pa Gambari še čaka na sestanek s 75-letnim generalom Than Shwejem, vodjo Državnega sveta za mir in razvoj. Čas in kraj srečanja, če bo do njega sploh prišlo, prav tako nista znana. Mjanmar sicer vodijo trije generali, poleg Than Shweja še Maung Aye in Soe Winom, ki imajo takorekoč aboslutno oblast nad dogajanjem v državi.

Ulice Jangona bolj mirne, vojska na vsakem vogalu
Medtem je nedelja v državi minila mirno, saj v središču Jangona ni bilo videti protestnikov. Vojska je zavzela vse poglavitne ulice in omejila gibanje, z aretacijami na stotine menihov, ki so bili pobudniki protestov pa oslabila vodenje protestov. Prav tako v petmilijonskem Jangonu vojska priskuje torbe in drugo lastnino mimoidočih, saj ne dovoli nikakršnega fotografiranja ali snemanja dogajanja. Opozicija je namreč o največjih protestih proti hunti v zadnjih 20 letih svet obveščala prav s pomočjo amaterskih posnetkov in fotografij, zato je oblast prekinila tudi internetne povezave.

V nasilnem zatrtju protestov, katerih povod je bilo povišanje cen goriva, je bilo po vladih podatkih ubitih 10 ljudi, vendar so številke verjetno veliko višje. Aretiranih je bilo več kot 1000 ljudi. Ker je bil v protestih ubit tudi neki japonski novinar, v državo že prihaja posebni japosnki odposlanec, ki si bo prizadeval za neodvisno preiskavo uboja. Video posnetek uboja je namreč pokazal, da je novinarja neki vojak ustrelil iz le nekajmetrske razdalje.

Zahodne države medtem pritiskajo na Kitajsko, ki ima na mjanmarsko vlado velik vpliv, naj doseže umiritev razmer in demokratizacijo oblasti. V torek bo o razmerah v državi razpravljal tudi Svet za človekove pravice pri ZN-u.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.