"Odslej v Rusiji ni več nobene svobode zbiranja"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vladimir Putin napovedal ostrejše kazni za udeležence nezakonitih demonstracij. Kazni se gibljejo od 7.300 evrov za protestnike do 24.500 evrov za organizatorje.
Oglej si celoten članek

Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal ostrejše kazni za protestnike, ki bodo kršili pravila o zborovanjih. Ob tem trdi, da zakona ni zgolj podpisal, ampak ga je temeljito proučil in ugotovil, da ni strožji od primerljive zakonodaje v Evropi.

Po novem bo udeležence nezakonitih protestov doletena kazen v višini 300 tisoč rubljev (7.300 evrov), organizatorje tovrstnih protestov pa v višini milijona rubljev (24.500 evrov).

Številne kritike

Opozicija in borci za človekove pravice so se na to že ostro odzvali. Nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec Mihail Gorbačov je prepričan, da je Putin naredil napako, časnik Nova Gazeta pa ocenjuje, da "odslej v Rusiji ni več nobene svobode zbiranja".

Do Putina je bil oster celo svet za človekove pravice, ki ga je ustanovil Kremelj. Po njihovem mnenju je zakon protiustaven, saj krši pravico do mirnih demonstracij in kriminalizira nasprotnike Kremlja.

Zakon primerljiv z evropskimi

Putin ob tem poudarja, da zakon ni sporen in je primerljiv z evropskimi. Po njegovem mnenju bi Rusi morali imeti pravico do svobodnega izražanja svojega mnenja, a ne na škodo drugih.

O novem zakonu je Putin govoril na srečanju, namenjenem krepitvi sodstva. Ob tem pa je udeležence pozval, naj zakon proučijo in podajo svoje predloge. "Nič ni vklesano v kamen. Če so poslanci res nekaj spregledali ali če je mogoče stvari zapisati drugače, lahko dumo prosimo, naj sprejme ustrezne amandmaje," je dejal. A kot je dodal, bodo ti sprejeti le, če so resnično nujni.

Nov zakon tik pred množičnimi demonstracijami

Sporno je tudi dejstvo, da je bil zakon sprejet tik pred novimi protesti. Za torek so namreč v Moskvi napovedane množične demonstracije opozije, ki bodo potekale pod geslom "Shod milijona". Gre za prvi tovrsten protest, odkar se je Putin po marčevskih volitvah znova zavihtel na položaj predsednika države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:56 13. Januar 2013.

    tudi mi smo taki...vse po uralsko!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.