Odstop zaradi zavajanja javnosti

Foto: EPA
Foto: EPA
Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten in državni sekretar Fred Teeven sta v ponedeljek odstopila, potem ko se je izkazalo, da sta zavajala javnost glede dogovora s prekupčevalcem mamil.
Oglej si celoten članek

Sodišče je s prekupčevalcem pred 15 leti sklenilo dogovor, vreden dva milijona evrov, ker tožilstvo ni uspelo dokazati, da je denar dobil nezakonito.

Ivo Opstelten in državni sekretar Fred Teeven, ki je bil v času dogodka javni tožilec, sta odstopa podala le nekaj ur po tistem, ko je ministrstvo razkrilo dejanski znesek denarne transakcije prekupčevalcu z mamili Ceesu H. V času preiskave sta namreč zatrjevala, da je amsterdamsko sodišče prekupčevalcu plačalo precej manj kot dva milijona evrov, pa tudi, da so podatki o transakciji izgubljeni.

"Prevzemam polno odgovornost, zato sem že posredoval svoj odstop kralju," je v ponedeljek zvečer Opstelten dejal novinarjem. Povedal je, da v preiskavi bančnih potrdil o nakazilu ali drugih dokumentov niso našli, a sam ima digitalni dokaz, da je bilo dobra dva milijona evrov res nakazanih Ceesu H.

Oba politika sta člana liberalne stranke premierja Marka Rutteja. "Nimam druge izbire, kot da spoštujem njuno odločitev. Vlada je izgubila dva strokovnjaka," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Rutte.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.