Odstopil italijanski premier Draghi

Foto: epa
Foto: epa
Italijanski premier, nekdanji guverner Banke Italije in predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je nepreklicno odstopil. S tem mandat zaključuje 69. italijanska vlada po letu 1945.
Oglej si celoten članek

74-letni italijanski premier Mario Draghi je danes predsedniku države Sergiu Mattarelli ponudil odstop, ki ga je ta sprejel, so sporočili s Kvirinala. Kot so dodali, bo vlada opravljala tekoče posle, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Draghi je nepreklicno odstopil, potem ko v sredo v senatu na glasovanju o zaupnici ni prejel želene široke podpore in je razpadla koalicija narodne enotnosti. Zaupnico je včeraj od 315 senatorjev podprlo 95, proti jih je glasovalo 39. Tri vladne stranke, Liga, Naprej Italija in Gibanje pet zvezd, se glasovanja niso udeležile.

Kot so sporočili iz predsedniške palače, je Draghi ponudil "svoj odstop in odstop svoje vlade". "Predsednik republike se je s tem seznanil. Vlada bo opravljala tekoče zadeve," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s Kvirinala.

Draghi, ki je vlado vodil od februarja 2021, je v sredo v senatu sicer dobil zaupnico in tehnično zmagal, ni pa prejel tudi široke podpore. To je postavil kot pogoj za obstanek na položaju premierja, potem ko Mattarella njegovega odstopa prejšnji teden ni sprejel. Tri koalicijske stranke - Liga, Naprej Italija in Gibanje pet zvezd - niso glasovale, s tem pa je razpadla koalicija narodne enotnosti.

Redne volitve v Italiji naj bi se izvedle spomladi 2023. Zaradi Draghijevega odstopa bodo predčasne parlamentarne volitve razpisane za konec septembra oziroma začetek oktobra.

Foto: epa Mario Draghi. Mattarella tokrat odstop sprejel

Draghi je odstop sicer ponudil že minuli teden, potem ko se Gibanje pet zvezd ni udeležilo glasovanja v senatu o ukrepih za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini v višini 26 milijonov evrov. Po njegovi oceni je bilo s tem konec zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Mattarella prejšnji teden odstopa ni sprejel in je premierja pozval, naj podporo preveri v parlamentu. Draghi je v sredo v senatu nakazal, da je pripravljen ostati na čelu vlade, če bodo stranke sklenile nov pakt zaupanja, ter predstavil pogoje, pod katerimi je še naprej pripravljen voditi vlado. Če bo Draghi odstopil, bodo Italijani konec septembra ali v začetku oktobra odšli na predčasne volitve.

Glede na rezultate ankete, ki jih je nedavno objavil časnik La Stampa, bi na njih z 22 odstotki glasov slavila skrajno desna stranka Bratje Italije, ki jo vodi Giorgia Meloni. To je sicer edina parlamentarna stranka, ki ni članica Draghijeve vladajoče koalicije.

Tesno za njo je levosredinska Demokratska stranka (PD) z 21,8-odstotno podporo, sledi ji desna Liga Mattea Salvinija s 14,6 odstotka. Šele na četrtem mestu z okoli desetodstotno podporo je Gibanje pet zvezd, ki je prepričljivo slavilo na volitvah leta 2018.

Draghi kot garant realizacije evropskega sklada za okrevanje

Številni v Italiji, med njimi 1600 županov, nekdanji premier in vodja sredinske stranke Živa Italija Matteo Renzi, več katoliških organizacij, poslovnežev ter rektorjev univerz so sicer v minulih dneh izražali podporo Draghiju in opozorila, da mora Italija začeti pravočasno izvajati program, financiran s sredstvi iz evropskega sklada za okrevanje. 

V drugi polovici leta mora Italija namreč izvesti ključne reforme, da bo lahko Bruselj izplačal naslednji obrok pomoči iz sklada za okrevanje. Poleg tega mora sprejeti proračun za leto 2023, kar običajno traja dolgo. V času naraščajoče inflacije in cen energentov, ki so posledica vojne v Ukrajini, pa bo država, če bodo razpisane predčasne volitve, le stežka sprejemala pomembne ukrepe in politične odločitve.

Ekonomist, ki ni član nobene stranke, si je v letu in pol zagotovil široko podporo italijanskih parlamentarnih strank od levice do skrajne desnice. V njegovo vlado so vstopile stranke z leve sredine, desne sredine in skrajne desnice. Zunaj so ostali samo skrajno desni Bratje Italije. Draghi je svoji vladi zastavil cilj, da Italijo varno popelje skozi pandemijo covida-19 in ji zagotovi pomembno finančno pomoč Bruslja iz svežnja za okrevanje in odpornost. Sedaj država nima več pomembnega garanta stabilnosti, ocenjujejo analitiki.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:09 22. Julij 2022.

    Tile Italijani so znani po tem, da hitro vržejo puške v koruzo. Naš nekdanji premier bi napravil dober posel z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.