Odstopil minister, ki uradno živi v baraki

Foto: slika zaslona/Slobodna Dalmacija
Foto: slika zaslona/Slobodna Dalmacija
O ministru, ki uradno živi v baraki, razpravljali od treh popoldan do pol dveh zjutraj. Iz Zagreba so zvečer sporočili, da je odstopil sam.
Oglej si celoten članek

Lažno prijavljeno bivališče za ugodnejši davek, fizični spopadi, bil je priprt, ima sodni spor s sosedo, na sumljiv način je pridobil zemljišče in posojilo od države, vprašljiv status vojnega invalida, vsi ti sumi so drugi dan ministrovanja padli na novega hrvaškega ministra za veterane Mija Crnoja. 

Sestanek, na katerem so se odločali, ali ga bodo zamenjali, je včeraj potekal od treh popoldne do pol dveh zjutraj. Minister se je danes zvečer odločil, da bo odstopil sam. Za tem je stopil pred novinarje.

Poudaril je, da obtožbe proti njemu, ki so se pojavile v medijih, niso resnične, a da ne želi biti breme vladi.

Kot je dejal Crnoja, je predstavil vse dokumente vladi in pravnim strokovnjakom, ki so ocenili, da ni bilo kaznivih dejanj, ki mu jih očitajo mediji. Na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati. Več pravnikov je dva dni preučevalo dokumentacijo, ki jo je v svojo obrambo prinesel Crnoja.

Po Crnoji je pred novinarje stopil tudi premier Tihomir Orešković in potrdil, da so s pravnimi strokovnjaki dolgo razpravljali, na koncu pa je sprejel odstop ministra. Napovedal je, da bodo "kmalu našli novega človeka" in da bo ime novega ministra znano v prihodnjih dneh, saj je ministrstvo za veterane pomemben resor.

Škofov blagoslov ni pomagal

Le nekaj ur miru je imel minister v pisarni, ki mu jo je blagoslovil škof Vlada Košić, potem se je izvedelo, da ne živi v Samoboru, kjer je prijavljen, ampak v Zagrebu, kjer pa je dohodnina 18-odstotnih točk višja.

Na Hrvaškem je v preteklih letih že bilo več kazenskih postopkov zaradi lažne prijave prebivališča, ko so ljudje zaradi nižje obdavčitve imeli materialno korist, med drugim proti nekdanjem predsedniku uprave Ine Tomislavu Dragičeviću, ki so mu očitali 40.000 evrov neplačanega davka. 

Stalni naslov tam, kjer je le baraka

Potem se je usulo še huje. Stalni naslov ima namreč minister na naslovu, kjer stoji le lesena baraka. To zemljišče v Samoboru je kot vojni veteran in invalid za reševanje stanovanjskega problema dobil brezplačno od države, na njem pa bi moral v treh letih postaviti hišo, za kar je prav tako dobil kredit. Ker hiše ni postavil, bi moral zemljišče vrniti, a ga ni, zdaj bo sodne postopek za vrnitev zemljišča sprožilo mesto Samobor. 

Da bi lahko reševal stanovanjski problem na račun države, se je po poročanju medijev moral najprej znebiti nepremičnine, ki jo je podedoval od matere, ki jo je menda podaril. 

Ima bolezen možganov?

Sumljivo je tudi, kako je dobil status vojnega invalida, saj so njegovo zahtevo najprej zavrnili, nato pa je več let kasneje dobil status 60-odstotnega vojnega invalida. Jutarnji list je neuradno izvedel, da so mu ga odobrili na podlagi bolezni, ki jo je dobil zaradi bojevanja, šlo pa naj bi za nekakšno bolezen možganov, točne diagnoze niso izvedeli. 

Crnoja je bil po navedbah nekaterih medijev tudi v priporu zaradi fizičnega napada na voznika avtobusa, toži pa se s sosedo, ki ji je menda zavaril vrata garaže. 

Njegov edini odziv je bil, da gre za sramotno gonjo, ki ima za edini cilj zrušiti novo vlado. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 16:07 30. Januar 2016.

    Tiči majo vsekakor marsikaj rajši od koruze , namreč

  • 16:05 30. Januar 2016.

    .ej no. vsaj malo prijaznosti do ptičkov , ki vzamejo Le par zrncev koruze

  • 09:15 29. Januar 2016.

    Predvidevam ,da ga bo naš bivši minister Maher tožil , zaradi posnemanja !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.