"Odstraniti sem morala protezo"

Foto: Žurnal24 Prijela me je za prsi in vprašala 'Kaj je to?' Pojasnila sem, da imam protezo za
Telesni skenerji in druge sporne metode pregledov na letališčih povzročajo vedno večji odpor, ljudje so ogorčeni, jezni, tožbe pa padajo kot za stavo. Agenti pretipali komaj triletno deklico.
Oglej si celoten članek

Cathy Bossi je preživela raka na dojkah. Že več kot 28 let je zaposlena kot stevardesa pri letalski družbi U.S. Airways v ameriškem mestu Charlotte. Po operaciji, ki ji je rešila življenje, je dobila protezo, ki je nadomestila odstranjeno dojko, in ta ji je povzročila nešteto nevšečnosti na aerodromu.

Na varnostnem oddelku letališča Charlotte Douglas International so Bossie zaprosili, naj gre skozi skener, ki temeljito pregleda celotno telo. Na pregled je pristala le stežka, saj po dolgotrajnem zdravljenju raka telesa ni želela izpostavljati dodatnemu odmerku sevanja.

Zdravstvene posledice še niso raziskane
Sindikata pilotov US Airways in American Airlines ter sindikat stevardes so svojim članom začeli priporočati, naj se izogibajo skenerjem, ker posledice rentgenskih in drugih žarkov za zdravje še niso docela raziskane, še posebej pa so lahko ogroženi tisti, ki morajo zaradi dela bolj pogosto skozi te naprave.

“Roka se ji je ustavila na umetni dojki“
"Varnostni agent mi je zaukazal, naj dam identifikacijsko kartico na hrbet. Ko sem prestala pregled pa so mi rekli, da me morajo zaradi skrite identifikacije še ročno pregledati," pripoveduje Bossie. "Uslužbenki sta me odvedli v zasebno sobo, kjer sta pričeli z izredno agresivnim pretipavanjem. Roka ene izmed preiskovalk se je v nekem trenutku ustavila na desni dojki," dodaja.

"Prijela me je za prsi in vprašala 'Kaj je to?' Pojasnila sem, da imam protezo zaradi raka, ki sem ga preživela. Preiskovalka mi ni verjela, zato mi je ukazala naj protezo odstranim,“ nadaljuje. Nesrečni stevardesi ni preostalo drugega, kot da uboga. "Ne spomnim se imena uslužbenke, saj sem bila zaradi dogajanja čisto iz sebe. Preprosto nisem mogla verjeti kaj se mi dogaja. Stevardesa sem, ki je samo želela priti na delo,“ pojasnjuje.

Cathy je primer prijavila pri Ameriški zvezi za državljanske svoboščine (ACLU), saj želi zaustaviti tovrstno maltretiranje ljudi. Prepričana je, da poleg službenih psov in preostalih načinov za odkrivanje nevarnosti ni potrebno, da uslužbenci pretipajo intimne dele potnikov.

Ameriška uprava za varnost v transportu (TSA) se je na incident odzvala z besedami, da običajno ne zahtevajo odstranitev proteze, vendar pa v izrednih primerih lahko zaukažejo, da jih potniki odstranijo. Poleg tega imajo zaposleni pravico, da pretipajo sumljive osebe.

Pregled triletne deklice
Zadnje čase so podobne zgodbe del ameriškega vsakdana. Pretresljiva je tudi zgodba triletne deklice Mandy Simon iz Tennesseea, ki je za varnostne agente postala problem v trenutku, ko so ji odvzeli medvedka, zaradi česar je zajokala.

Pretresena deklica se je tresla in jokala, poleg tega pa je detektor dvakrat zapiskal, kar zaposlenim veleva, da osebo odvedejo na ročni pregled. Dekličin oče je TV reporter, tako da je uspel del dogajanja zabeležiti na kamero, posnetek pa so predvajale skoraj vse lokalne televizije. Državljani so zaprepadeni, jezni in se obenem sprašujejo, kje je meja nezaslišanega vdora v zasebnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.