Ogrevanje: za drva 400, klimo 1.000, plin 1.300 evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Grčiji gozdni delavci težko sledijo povečanemu povpraševanju po drvih ...
Oglej si celoten članek

Ob naraščajočih cenah bencina in plina Grki letošnjo zimo iščejo cenejše alternative. Še posebej na severu države, kjer temperature pozimi padejo krepko pod ničlo, narašča povpraševanje po drvih, čemur pa grški gozdni delavci težko sledijo. Zaradi zahtevnosti del število zaposlenih v panogi namreč upada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni Grki, ki si še vedno niso povsem opomogli od desetletje trajajoče gospodarske krize, se na vso moč trudijo iskati rešitve, s katerimi bi se zoperstavili visokim cenam energentov zaradi ruske vojne v Ukrajini in visoki stopnji domače inflacije, ki presega osem odstotkov.

Trenutno veljajo drva zaradi lokalnih danosti za cenovno ugodnejšo možnost za ogrevanje domov predvsem na severu države, kjer pozimi temperatura pade tudi krepko pod nič stopinj Celzija. Kot je za AFP povedal prevoznik lesa Yannis Paligiannis, 70 odstotkov prodanih drv v državi prihaja prav iz gorate regije Grevene na severozahodu države nedaleč od meje z Albanijo.

Upokojenec iz tamkajšnje vasi Aimilianos je povedal, da domačini zimo preživijo tako, da "porabijo za drva med 300 in 400 evrov, morda malo manj, če jih pripeljejo in posekajo sami".

regulacija Končno: Toliko cenejše bo po novem ogrevanje Slovenija Toliko prihranite, če ponoči ogrevanje ugasnete Cene energentov Končno subvencije tudi za pelete, a ne za vse PROMO Toplotne črpalke so eden redkih sistemov ogrevanja, ki si jih bomo lahko še privoščili

Nedavno zbrani podatki grške zavarovalniške spletne strani Pricefox so pokazali, da je treba za ogrevanje stanovanja s klimatsko napravo odšteti približno 1000 evrov in skoraj 1300 evrov za ogrevanje na plin.

Na Žurnalu24.si smo že septembra izračunali, kakšne so cene v Sloveniji in kaj se najbolj splača. Preverite TUKAJ

Zaradi energetske krize je povpraševanje po lesu večje kot lani, a gozdnih površin ne smemo zlorabiti, opozarjajo grški gozdni delavci. Na okoljskem ministrstvu jih je registriranih 8500, povezani so v 270 zadrug. Njihovo število se sicer zmanjšuje, saj se mlajši odločajo za opravljanje manj zahtevnih del. Ker je odpiranje dovozov za vozila skozi gozd prepovedano, večino lesa skozi goste veje dreves še vedno prevažajo mule, poroča AFP.

V državi, ki jo vsako leto prizadenejo gozdni požari, skoraj polovico ozemlja prekriva gozd. Lani so v Grčiji posekali skoraj 700.000 kubičnih metrov lesa, leto prej pa skoraj 720.000 kubičnih metrov. Še pred desetletjem je ta številka segla do 895.000 kubičnih metrih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:32 25. December 2022.

    hm.. zanimiv članek. res. v članku piše da je v grčiji prepovedano za posek lesa graditi ceste. pri nas pa …

  • 15:31 25. December 2022.

    Grki nimajo genija Goloba zato je tam ogrevanje tako drago pri nas pa je zastonj. Plešemo

  • 14:56 25. December 2022.

    O Slovencih pa nič?!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.