Okoli vulkana se ne leti

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Islandiji je zaradi novega izbruha vulkana Bardarbunga spet razglašen najvišji, rdeči alarm za letalski promet.
Oglej si celoten članek

Na Islandiji je zaradi novega izbruha vulkana Bardarbunga spet razglašen najvišji, rdeči alarm za letalski promet. Vulkan, ki predstavlja največji ognjenik na Islandiji in ga pokriva 500 metrov debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull, je namreč tik pred izbruhom ali v teku, zato obstaja možnost večjega izbruha pepela. Izbruhnil je zgodaj dopoldne, pri čemer je severno od ledenika Vatnajökull nastala razpoka, iz katere se izteka lava. Do izbruha pepela, ki bi lahko bil nevaren za letala, pa ni prišlo.

Zato tudi ne bodo zaprta vsa letališča po državi, saj je prišlo do manjšega izbruha. Letalski promet je zato začasno ustavljen le na območju ognjenika in še to do višine okoli 1800 metrov.

Na tem območju je že v petek prišlo do podobnega manjšega izbruha, zaradi česar so oblasti prav tako razglasile rdeči alarm, a ga nato po nekaj urah znova preklicale.

.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.