Opozicija pripravljena sprejeti odgovornost

Foto: EPA
Foto: EPA
Ukrajinski opozicijski voditelj in nekdanji zunanji minister Arsenij Jacenjuk ponoči še ni ne zavrnil ne sprejel premierskega položaja, ki mu ga je v soboto ponudil ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.
Oglej si celoten članek

Arsenij Jacenjuk se je zavzel za dodatna pogajanja z vladno stranjo. Medtem je v središču Kijeva prišlo do novih spopadov med protestniki in policijo.

Kot je novinarjem dejal Jacenjuk, je opozicija pripravljena sprejeti odgovornost za prihodnost Ukrajine, a pod svojimi pogoji. Pojasnil je, da se z opozicijskimi kolegi resno pogovarjajo o Janukovičevem predlogu in da bodo oblikovali skupno stališče ter mu ga tudi posredovali, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Spremembe ustave?

Janukovič je na sobotnem sestanku z opozicijskimi voditelji za razrešitev hude krize v državi Jacenjuku ponudil položaj predsednika vlade, Vitaliju Kličku pa mesto namestnika premiera, pristojnega za humanitarne zadeve.

"Če se bo Jacenjuk odločil prevzeti položaj, bo sprejeta odločitev o odstopu vlade," je dejala pravosodna ministrica Olena Lukaš. "Predsednik je prepričan, da bo sodelovanje z opozicijo pripomoglo k enotnosti države in izvedbi nujnih reform," je dodala.

Janukovič je tudi obljubil, da bo razmislil o spremembah ustave, ki trenutno predsedniku države daje velika pooblastila. A Kličko po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vztraja, da bi moral odstopiti tudi Janukovič. Tudi Jacenjuk je dejal, da sedanjemu državnemu vodstvu ne verjame niti besede. Jacenjuk je še poudaril, da je za njegovo stranko Domovina v ospredju predvsem približevanje Evropski uniji. Med zahtevami je izpostavil tudi izpustitev opozicijske voditeljice Julije Timošenko.

Novi spopadi

Ponoči je sicer v Kijevu znova prišlo do spopadov med protestniki in policijo, vendar hujših neredov ni bilo. Protestniki so obkolili sedež policije v bližini trga Majdan, ki je središče protestniškega gibanja. Več sto policistom v stavbi, ki so jo tudi neuspešno napadli, so ponudili, da mirno odidejo. Trenutno spopadov ni, a razmere so napete, poroča Itar-Tass.

Ni še jasno, kdo se je odločil za ta napad na policiste, saj v bližini ni bilo nobenega od opozicijskih voditeljev, še poroča Itar-Tass.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.