Opozorila, ki so jih spregledali pred napadom v Parizu

Foto: EPA
Foto: EPA
Več napadalcev je policija že obravnavala, ali pa so o njih dobili opozorila iz tujine.
Oglej si celoten članek

Januarja so v Turčiji pridržali Brahima Adeslama, enega izmed samomorilskih napadalcev, in ga deportirali v Belgijo. Belgijski policiji so sporočili, da je radikalen islamist in da so sumili, da se namerava pridružiti Islamski državi v Siriji. 

Med zaslišanjem v Belgiji je vse zanikal in so ga izpustili, enako njegovega brata Salaha. 
V petek, 13. novembra, se je razstrelil v baru v Parizu, Salah pa je osumljen sodelovanja pri napadih in je še na begu, poroča Reuters.

Ismail Omar Mostefaj je imel v Franciji že od leta 2010 kartoteko z oznako S, kar pomeni, da je grožnja državni varnosti. V petek je v dvorani Bataclan detoniral samomorilski jopič z razstrelivom. Da sumijo, da je terorist, povezan z Islamsko državo, so Francoze obvestili tudi iz Turčije, in sicer decembra lani in letos junila. Odgovor so dobili prejšnji teden, po napadih. 

Četrti napadalec vsaj štirikrat ni prišel na policijsko postajo na redno tedensko javljanje in šele potem so zanj izdali nalog za aretacijo. Do takrat je že pobegnil iz države. 

Iz Sirije se jih je vrnilo na stotine

V zadnjem časo so se obveščevalci in policija osredotočali na državljane EU, ki so se urili in bojevali v Siriji, a je teh vse več. Iz Francije naj bi tja odšlo okrog 500 ljudi, vrnilo se jih je skoraj tristo. Francoske oblasti ocenjujejo, da bi 1.400 ljudi morali nadzorovati 24 ur na dan. 

Tudi iz Belgije naj bi šlo v Sirijo kakšnih 350 ljudi, največ na prebivalca v Evropi. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • mph
    21:30 22. November 2015.

    To je standardna praksa našega čudovitega civilizirane sveta, kjer so vsi enaki, najhujši psihopati in nekdo, ki je ob vsej …

  • 18:43 22. November 2015.

    Ovce nesposobne... ni čudno, da EU jemlje hudič, ko nas varujejo taki nesposobneži.

  • 18:18 22. November 2015.

    morda pa so opozorila namerno spregledali,vprašanje kaj je v ozadju

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.