Opozorilo: V hrvaškem morju vse več teh strupenih rib

Foto: Facebook/Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo
Foto: Facebook/Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo
Letos so jo večkrat opazili v južnem delu Jadrana, v torek pa so jo ulovili tudi blizu Račišća na Korčuli.
Oglej si celoten članek

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je opozoril na vse večje število strupenih rib rdečemorska plamenka (Pterois miles) v Jadranskem morju. Letos so jo večkrat opazili v južnem delu Jadrana, v torek pa so jo ulovili tudi blizu Račišća na Korčuli.

"Ta vrsto rib so v Jadranskem morju prvič opazili leta 2019, najseverneje pa so jo našli pri Visu leta 2021. Glede na dinamiko širjenja in trende širjenja toploljubnih vrst, povezanih s segrevanjem morja, je pričakovati, da se bodo pojavljale vse pogosteje," je včeraj sporočil hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo na družbenem omrežju Facebook.

xxx

Rdečemorska plamenka je invazivna indijsko-pacifiška vrsta, ki škoduje lokalnim ekosistemom. Hrani se z avtohtonimi vrstami rib in je znana po hitrem širjenju v naseljenih območjih Sredozemlja, so dodali.

Vse bodice na njenem telesu so strupene. Pik je zelo boleč, v nekaterih primerih lahko povzroči tudi resne posledice.

Na inštitutu so še zapisali, da je rdečemorsko plamenko pogosto mogoče opaziti v bližini podvodnih grebenov in v manjših globinah, ki so dostopne podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Dodali so še, da je užitna in odličnega okusa.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:01 17. Avgust 2023.

    Pravi raj za slovenceljne. Letošnja sezona je postregla z novim rekordom naših turistov. Ni krize, dovolj je še denarja za …

  • 12:26 17. Avgust 2023.

    Seveda, o Hrvaški se ne sme pisati NIČ dobrega, vsako leto začnete nabijati pred začetkom sezone!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.