Opozorilo znanstvenikov: Življenje v mestih bo kmalu pekel

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zaradi globalnega segrevanja in pozidave v mestih bi se temperature v velikih mestih utegnile zvišati za sedem do osem stopinj Celzija, opozarjajo znanstveniki. Trump v kampanji podnebne spremembe označil za potegavščino; kako se bo odločil glede pariškega sporazuma?
Oglej si celoten članek

V časopisu Nature Climate Change znanstveniki opozarjajo, da bo globalno segrevanje privedno do porasta povprečnih temperatur v mestih za pet stopinj Celzija, medtem ko bo betonska pozidava temperature dvignila še za dodatne tri stopinje.

Ekpa znanstvenikov je analizirala podatke iz 1692 največjih svetovnih mest in porast temperatur od leta 1950 do 2015. Ugotovitve se nanašajo na vsa največja svetovna mesta ne glede na kontinent, je izpostavil vodija študije Francisco Estrada z Inštituta za ekološke študije na Nizozemskem.

Kaj pa Trump?

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes ocenil, da je "absolutno nujno" uresničiti zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma. V obdobju, ko stališče ZDA glede tega še ni znano, je v svojem prvem govoru, posvečenem podnebnim spremembam, dejal, da je treba cilje sporazuma iz leta 2015 uresničiti "z okrepljenimi ambicijami", je poročala STA.

ZDA so ene izmed 147 podpisnic zgodovinskega pariškega sporazuma, katerega cilj je z zniževanjem izpustov toplogrednih plinov omejiti segrevanje na manj kot dve stopinji Celzija. "Menimo, da bi bilo pomembno za ZDA, da ne odstopijo od sporazuma," je v odgovoru na vprašanje na univerzi New York dejal Guterres.

A kot je nadaljeval, bi bilo v primeru, da se ameriška vlada odloči odstopiti od sporazuma, zelo pomembno, da ostane dogovoru zavezana ameriška družba kot celota - mesta, zvezne države, podjetja.

Ameriški predsednik Donald Trump se minuli konec tedna na vrhu skupine sedmih najrazvitejših držav sveta G7 ni pridružil šestim preostalim državam v izrazu zavezanosti pariškemu sporazumu. Kot je zagotovil, bo odločitev o tem sprejel še ta teden, je še poročala STA.

V predvolilni kampanji je sicer Trump podnebne spremembe označil za potegavščino in obljubljal, da bo ZDA umaknil iz pariškega sporazuma.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:54 31. Maj 2017.

    Za takšno ugotovitev ni potrebna akademska izobrazba ! Življenje v mestih bo kmalu pekel.....je znano vsem ,ki imajo denar in …

  • 14:40 31. Maj 2017.

    Zato sem stanovanje prodal in šel v hišo, na vas, pa bom rekel le še, da ga ni denarja, da …

  • 14:25 31. Maj 2017.

    Včasih so bila mestna stanovanja zasnovana za življenje, danes pa za spanje, pa še to bolj slabo. Vsak kare je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.