Orban po odhodu Merklove napoveduje velik obračun

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Viktor Orban po odhodu Angele Merkel Evropi napoveduje "boj brez rokavic".
Oglej si celoten članek

Za obnovo sodelovanja in zaupanja med evropskimi vladami, potem ko se iz politike umika dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel, bodo potrebni "nadčloveški napori", je v krajšem zapisu o politični dediščini Merklove opozoril madžarski premier Viktor Orban. Ocenjuje, da Evropo morda zdaj čaka oster in brezpogojen spopad.

"Ena stvar je gotova: obdobje nejasnosti, politike skrivanja in plavanja s tokom se je z Merklovo končalo," je zapisal v besedilu, ki ga povzema bilten Politico, in preteče dodal, da "v novo obdobje stopamo brez rokavic".

"Obnova evropskega sodelovanja z nadčloveškimi napori"

Merklova je po njegovem zaradi svoje mladosti v komunistični Vzhodni Nemčiji razumela Madžarsko, a begunska in migrantska kriza leta 2015 je ta odnos med državama pretrgala. "Migrantska kriza je bila sama po sebi velik preizkus. Postala je Rubikon, saj je razkrila globoke filozofske, politične in čustvene razlike med nami glede koncepta narodov, glede svobode in glede vloge Nemčije." Po njegovem so Nemci "na drugi poti evropske civilizacije, ki pelje v smer nekakšnega postkrščanske in postnacionalne države". Ocenil je še, da bo "obnova evropskega sodelovanja v obdobju po Merklovi terjala nadčloveške napore".

Prihajajočo novo nemško vladno koalicijo socialdemokratov, Zelenih in liberalcev je opisal kot levo usmerjeno s "pronemško evropsko agendo", naklonjeno priseljevanju, enakopravnosti spolov oziroma pravicam žensk ter federalizmu.

Angelo Merkel je predsednik Borut Pahor odlikoval z redom za izredne zasluge, ki velja za najvišje slovensko odlikovanje. Prejela ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

Kot ob tem dodaja Politico, desni populist, ki Madžarski vlada že več kot desetletje, ni bil vedno tako negativno nastrojen proti Nemčiji, sicer eni glavnih investitork v madžarsko gospodarstvo. Leta 2019 je po pogovorih z Merklovo na primer izjavil, da "na obzorju ne vidimo nobenega prihodnjega dogodka, ki bi lahko zmotil nemško-madžarske odnose". Lani pa je izjavil, da je skušal kanclerko prepričati, naj ne odide z vrha vlade.

Kritiki Merklovi očitajo, da je bil njen pristop do Orbana - ki ga številni doma in v tujini obtožujejo spodkopavanja demokratičnih norm in institucij - premehak, preveč prizanesljiv. Namesto da bi ga pridobila na svojo stran, naj bi mu s tem omogočila, da se je vse bolj odmikal od evropske desne sredine in se približeval skrajni desnici oz. politikom, kot sta Marine Le Pen in Matteo Salvini.

Foto Zabavni trenutki: Angele Merkel se bomo spominjali tudi tako

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:54 7. December 2021.

    Kaj se Madžari ne morejo tega blasavega Orbana znebiti? Ko se taka zalega prisesa na državno malho je hudič. Me …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.