Osumljenec eksplozij v Zagrebu stavka

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagrebško sodišče je danes odredilo enomesečni preiskovalni zapor za 54-letnega Vojislava Blaževića, ki je osumljen podtikanja in sprožitve dveh eksplozivnih naprav ob zagrebških prometnicah prejšnji teden.
Oglej si celoten članek

Vojislava Blažević ni želel odgovarjati na vprašanja tožilstva, z molkom pa se bo po besedah njegovega odvetnika branila tudi v prihodnje.

Njegov odvetnik, sicer eden izmed najbolj znanih hrvaških odvetnikov, Branko Šerić je potrdil, da Blažević gladovno stavka in da zavrača tudi vodo. Napovedal je tudi pritožbo na odločitev o preiskovalnem zaporu.

Osumljenca so na sodišče pripeljali iz bolnišnice, kjer so za njega skrbeli od petka zgodaj zjutraj, ko so ga sprejeli z lažjimi poškodbami rok in obraza, ki jih je povzročila eksplozivna naprava. Sedaj naj bi ga premestili v zaporniško bolnišnico v Zagrebu.

Blažićevih motivov še niso odkrili

Policija je Blaževića v nedeljo osumila, da je v petek nekaj po polnoči podtaknil in sprožil eksplozivno napravo na avtobusnem postajališču v zahodnem delu Zagreba, kot tudi, da je odgovoren za eksplozijo v zgodnjih jutranjih urah v sredo, ko je eksplozivno napravo razneslo pod tovornim vlakom, le dober kilometer stran od petkove eksplozije.

Hrvaški policisti in pripadniki varnostno-obveščevalne službe nadaljujejo preiskavo, saj za zdaj niso ugotovili niti Blaževićevih motivov niti tega, ali se je za kaznivo dejanje ogrožanja splošne varnosti državljanov in premoženja odločil sam ali je imel sodelavce. Blaževiću zaenkrat grozi do pet let zapora.

Policija vztrajno zavrača, da bi šlo za teroristično dejanje, so pa navedli, da bodo v nadaljevanju preiskave ugotovili, ali obstaja dovolj elementov, ki kažejo na terorizem.

Prijeli tudi 41-letnega Trogirčana

Splitska policija je medtem danes prijela 41-letnega Trogirčana Damirja Mamića, ki se je na spletni strani Youtube predstavil kot komandant Šamil in trdil, da je za eksplozijo odgovorno "uporniško gibanje".

Obenem je pozval k novim napadom v Zagrebu, tudi na vojašnice, policijske postaje in poslopja, na katerih je obešena zastava Evropske unije. Za spodbujanje k terorizmu mu grozi od enega do deset let zapora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.