Otoke bi lahko preplavil ocean

Foto: Žurnal24 Predstavniki pacifiških otokov pa so opozorili, da je nujno čim prej sprejeti no
Ban Ki Mun je v okviru podnebne konference v Cancunu pozval vlade, naj se resno lotijo vprašanja globalnega segrevanja. Otoške domove lahko preplavi dvigajoči se ocean.
Oglej si celoten članek

Do teh pozivov prihaja ob začetku sklepnega in hkrati ključnega dela dvotedenske svetovne podnebne konference, na katerem svetovni voditelji iščejo rešitve za pomoč revnejšim državam pri spopadanju s posledicami podnebnih sprememb in zaščito izginjajočih gozdov.

Ob globokih medsebojnih razhajanjih glede tega, koliko naj bi posamezne države zmanjšale izpuste toplogrednih plinov, so se države z vsega sveta raje osredotočile na oblikovanje orodij za delo v prihodnosti. Cancunska konferenca sicer poteka leto po neuspešnih poskusih za oblikovanje novega podnebnega dogovora v Köbenhavnu.

Vlade skoraj izpolnile obljube
"Zelo me skrbi, da je bil naš dosedanji trud nezadosten," je dejal Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun ob odprtju ministrskega dela konference in dodal: "Še vedno nismo sprejeli izziva."

Ob tem ga opogumlja to, da so vlade že skorajda izpolnile svoje obljube, da bodo zbrale 30 milijard dolarjev za izredno pomoč revnejšim državam pri spopadanju s posledicami podnebnih sprememb do leta 2012. Vendar pa po njegovih besedah niso šle dovolj daleč. "Moramo narediti napredek pri dejanski razdelitvi sredstev," je novinarjem povedal Ban.

Otoške države lahko preplavi ocean
Države, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo, so medtem skupno 15 tisoč udeležencev konference opozorile, da je njihov položaj vse resnejši.

Gladina oceana se namreč zaradi podnebnih sprememb dviga, zaradi česar otoškim prebivalcem vse bolj grozi, da bo njihove domove preplavilo, je pojasnil predsednik pacifiške otoške državice Palau Johnson Toribiong.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.