Ovadba zoper papeža?

Foto: Žurnal24
"Sveti sedež prikriva pedofilske škandale. Gre za kazniva dejanja, nad zakonom pa ni niti papež," opozarjata dva britanska intelektualca, ki naj bi papeža strpala za rešetke.
Oglej si celoten članek

Zagovornika ateizma Richard Dawkins in Christopher Hitchens sta združila svoje moči, da bi papeža Benedikta XVI. zaradi prikrivanja spolnih škandalov znotraj Cerkve strpala za rešetke.

Vatikan je na internetu objavil smernice kongregacije za doktrino vere za boj proti zlorabi otrok, ki so jih sprejeli že leta 2003, a jih doslej niso predstavili javnosti.

Smernice med drugim določajo, da za zlorabe otrok s strani duhovnikov velja zakonodaja države, v kateri je prišlo do zločina. Cerkev pa mora oblasti o zlorabah obvestiti.

Papež lahko pri hujših zločinih, to je v primeru obsodbe duhovnika zaradi zlorabe otrok na civilnem sodišču, tega duhovnika brez cerkvenega procesa odpusti iz duhovniške službe oz. ga laizira.

Pri tovrstnem papeškem dekretu ugovor ni mogoč. (Al.B.)

Kot poroča The Times, dvojica pripravlja "pravno zasedo" za poglavarja Rimskokatoliške cerkve, da bi ga oblasti med njegovim septembrskim obiskom v Veliki Britaniji prijele zaradi domnevnega "zločina proti človeštvu".

Da bi uresničila svoje načrte, sta se Dawkins in Hitchens obrnila na številne odvetnike, ki menijo, da "obstajajo okvirji za obtožnico zoper papeža zaradi zatajevanja spolnih nadlegovanj".

"Prvi odziv papeža, ko se ujame novega duhovnika s spuščenimi hlačami, je, da novi škandal čim prej prikrije," je opozoril Dawkins, znani teoretik evolucije in pisec, ki se je proslavil s knjigama Sebični gen in Iluzija o Bogu.

S kritikami ne skopari niti Hitchens, avtor knjige Bog ni velik: "Papež ni nad zakonom. Prikrivanje posilstev otrok je zločin pod katerimkoli zakonom in zahteva obsodbo in kazen, ne le kesanje znotraj Cerkve."

Bi se lahko skliceval na imuniteto?
Dvojica je prepričana, da bi se pri papeževi aretaciji lahko uporabili isti pravni mehanizmi, ki so pripeljali tudi do aretacije pokojnega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta, ki je leta 1998 obiskal Veliko Britanijo.

Odvetniki, na katere sta se Dawkins in Hitchens obrnila, menijo, da se papež ne bi mogel sklicevati na diplomatsko imuniteto, saj ni na čelu države, ki bi jo priznali Združeni narodi.

Nekateri drugi neodvisni pravni strokovnjaki sicer menijo, da poskusi britanske dvojice piscev nimajo nobene pravne utemeljitve, saj je Vatikan suvereni subjekt mednarodnega prava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.