Kot v grozljivki: Pacienti brez zdravil, brez hrane, oblek ...

Foto: Profimedia
Razmere v bolnišnici Dubrava na Hrvaškem so resne. Hrvaško ministrstvo za zdravje naj bi Slovenijo zaprosilo za pomoč z zdravili.
Oglej si celoten članek

Da je položaj zelo resen, se je ugibalo dlje časa, dogajanje zadnjih dni pa je domneve potrdilo. Vodja službe za kakovost v bolnišnici Dubrava dr. Bože Radić je v pismu, s katerim je odstopil s položaja, zapisal, da trenutno stanje predstavlja tveganje tako za bolnike kot osebje, poroča Večernji list. V pismu, ki ga je naslovil na vodstvo bolnišnice, je zapisal, da se čuti soodgovornega za nastalo situacijo, ker ni uspel vplivati na to, da bi prišlo do sprememb glede ključnih zadev. 

"Ustvarjajnje vzdušja kolektivnega strahu in retorika vojnega stanja je v nasprotju z mojim razumevanjem življenja, zakonov, medicine in ne nazadnje realnosti," je zapisal v pismu. KLjub odpovedi je pripravljen, če bi bilo treba, prostovoljno delati v bolnišnici. 

V javnost je prišlo še eno anonimno pismo, ki ga je spisala zaposlena na oddelku za gastroenterologijo. Omenjena zaposlena dela na covid oddelku. Opozorila je, da je za paciente slabo poskrbljeno. Po njenih besedah naj ne bi dobivali ustreznih obrokov, zdravil, niti naj ne bi bilo poskrbljeno za njihovo higieno, saj primanjkuje brisač, mila itd. Zaradi pomanjkanja ustreznih analgetikov so bolnikom s kostnim rakom morali dajati protibolečinska sredstva, ki niso zadostovala za njihove potrebe. 

"Bolnico, staro 84 let, so pripeljali iz doma starejših občanov v pižami, ki so ji jo po nekaj dneh slekli, ker je bila umazana. Po tem je 72 ur bila gola v postelji v sobi s še šestimi bolniki. Več kot dvajset telefonskih klicev sem opravila, da smo lahko dobili majico in odejo za bolnico, a je to do nje prišlo šele četrti dan hospitalizacije," je zapisala. 

Razmere, v katerih trenutno delajo, je opisala tudi anesteziologinja Marija Bilić: "Delamo v 12-urnih izmenah, v skafandrih smo po štiri ure, čedalje večkrat tudi po pet ali šest ur. Dobesedno se ne ustavimo ... Izvajamo invazivne metode, ustavljamo sonde, luči so prižgane dan in noč, imamo tudi po tri smrti na 12-urno izmeno. Vse to vpliva na psiho," je povedala za N1.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v bolnišnico poslal zdravstveno inšpekcijo, ki bo preučila razmere. Bolnišnica je na robu zmogljivosti, minuli konec tedna jim je zmanjkalo zdravila remdesivir, zato je ministrstvo za zdravje zaprosilo Slovenijo za pomoč. 

Za sprejem bolnikov s covidom so začeli pripravljati zagrebško Areno. V prvem dnevu so tam postavili okoli 400 postelj, prostora je za do tisoč postelj. Za bolnike naj bi na tej lokaciji skrbelo 12 zdravnikov in 24 medicinskih sester, še piše Večernji list.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 15:42 27. Oktober 2020.

    Zdravil in opremen ni zato, ker Hrvati ne plačujejo dobaviteljev in so ustavili dobavo, dokler ne plačajo. 12 zdravnikov in …

  • 11:23 27. Oktober 2020.

    Vse za to, ker so vse napore usmerili v preživetje turistične sezone ob tem pa omogočili pravi izvozni val okuženih …

  • 10:26 27. Oktober 2020.

    Zdravo nimajo zato, ker HR država ne plačuje dobaviteljem in so jim ustavili dobave. Sedaj pa naivna SLO država krije …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.