Vročinski val spremenil smer. Skrbi naraščajo.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zahodna Evropa se v primežu novega vročinskega vala sooča z vse bolj ekstremnimi temperaturami. Vročinski val se zdaj premika proti severu, poroča BBC.
Oglej si celoten članek

V Franciji in Združenem kraljestvu so izdali opozorila o ekstremni vročini, medtem ko so v severni Španiji v ponedeljek zabeležili temperature 43 stopinj Celzija. Zaradi požarov v Franciji, na Portugalskem, v Španiji in Grčiji so morali evakuirati na tisoče ljudi.

Pričakuje se, da bo Združeno kraljestvo doživelo najbolj vroč dan doslej, strokovnjaki pa pravijo, da se deli Francije soočajo z "vročinsko apokalipso". V gozdnih požarih v severozahodni španski regiji Zamora sta umrli dve osebi, vlaki na tem območju pa so bili ustavljeni zaradi požara v bližini tirov. Starejši par je umrl, ko je poskušal pobegniti pred požari na severu Portugalske.

V Franciji divjajo požari

V več delih Francije so bili zabeleženi najbolj vroči dnevi doslej, v zahodnem mestu Nantes pa so zabeležili 42 stopinj Celzija, je sporočil državni meteorološki urad. Zaradi gozdnih požarov v zadnjih dneh je moralo svoje domove zapustiti več kot 30.000 ljudi, za evakuirane pa so postavili zasilna bivališča. Med evakuiranimi območji je bil tudi živalski vrt s 1000 živalmi.

Gironde, priljubljena turistična regija na jugozahodu, je bila prizadeta še posebej hudo, saj se gasilci iz vse Francije borijo za nadzor požarov, ki so od prejšnjega torka uničili skoraj 17.000 hektarjev zemlje. 

Temperature, ki so se v ponedeljek gibale okoli 40 C, naj bi se v torek znižale - vendar to morda ne bo prineslo takojšnjega olajšanja, dokler bodo trajale suhe razmere in spremenljivi vetrovi, poroča BBC.

Najvišje temperature so se pomaknile proti severu in vzhodu. Na skrajnem severozahodu Bretanje je moralo svoje domove zapustiti več sto ljudi, ogenj pa je uničil 1330 hektarjev rastlinja.

Foto: Profimedia Požari v Franciji Včeraj rekord, danes pričakujejo novega

Združeno kraljestvo je imelo enega najbolj vročih dni v ponedeljek, ko so v Suffolku v vzhodni Angliji zabeležili najvišjo temperaturo 38,1 stopinj Celzija. Vremenoslovci pravijo, da bi lahko v torek temperature presegle 40 stopinj Celzija, opozorila o ekstremni vročini pa veljajo za osrednjo, severno in jugovzhodno Anglijo. Prišlo je do motenj pri železniških povezavah, odpovedali so tudi lete na londonskem letališču Luton, ko se je del vzletno-pristajalne steze upognil zaradi vročine.

Vroče tudi na Nizozemskem, v Belgiji in Nemčiji

V ponedeljek je Nizozemska zabeležila najtoplejši dan v letu doslej. V jugozahodnem mestu Westdorpe so temperature dosegle 33,6C. Pričakuje se, da bo danes bolj vroče, s temperaturami, ki bodo v južnih in osrednjih regijah Nizozemske dosegle do 39 °C. Vremenoslovci pravijo, da se vročinski val usmerja proti severu, v Belgiji in Nemčiji pa pričakujejo, da bodo v prihodnjih dneh temperature okoli 40 °C.

V Španiji in na Portugalskem smrtne žrtve

V Španiji in na Portugalskem so vročini v zadnjih dneh pripisali več kot 1000 smrti. V gozdnem požaru v mestu Losacio na severozahodu je v nedeljo umrl en gasilec, v ponedeljek pa so našli truplo 69-letnega pastirja. Temperature na Portugalskem so v četrtek dosegle 47 °C - rekord za julij. Večji del države je državni meteorološki urad IPMA opozoril za visoko požarno nevarnost. Več vasi je bilo evakuiranih po požaru na območju Murça na severu Portugalske, kjer sta moški in ženska v svojih 70. letih umrla v svojem avtomobilu, ko sta poskušala pobegniti pred ognjem. Oblasti si želijo, da se ne bi ponovilo leto 2017, ko je v gozdnih požarih umrlo 66 ljudi.

V Španiji divja najmanj 20 požarov Potnik je posnel trenutek, ko se je vlak, na katerem se je vozil, začasno ustavil, saj so na obeh straneh vagona divjali požari blizu severne meje s Portugalsko. Vročinski valovi so zaradi podnebnih sprememb postali pogostejši, intenzivnejši in trajajo dlje. Svet se je že segrel za približno 1,1 °C od začetka industrijske dobe in temperature bodo še naraščale, razen če države po vsem svetu strmo zmanjšajo emisije, še poroča BBC.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:47 22. Julij 2022.

    Narava se vedno opomore, tako ali drugače. Bo pač kaznovala človeško neumnost, o tem ni dvoma. Pred leti so se …

  • 13:43 19. Julij 2022.

    1000 ljudi umrli v par dneh. to je katastrofa , ne pa covid-19. pakomu mar za mrtve, se kaj dogaja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.