Padec kitajskega gospodarstva in nova recesija za ves svet?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na svetovnih tržiščih se že nekaj mesecov širi bojazen, da bo kitajsko gospodarstvo v prihodnjih letih rastlo manj od pričakovanj, kar naj bi vplivalo na 40 drugih držav širom sveta. Je Slovenija med njimi?
Oglej si celoten članek

Predvidevanja so strnili strokovnjaki z univerze v Oxfordu, povzema jih The Telegraph. Napovedi so dokaj črne; v prihodnjih dveh letih predvidevajo 4,8 odstotno nižjo rast BDP-ja od sprva predvidene, kar pomeni, da bi se s sedanjih sedmih odstotkov rast BDP-ja spustila le na nekaj več od dveh odstotkov.

Kitajska skuša popraviti, kar se da; pred mesecem dni so tako ukinili politiko enega otroka, in sicer v upanju, da se jim bo popravila demografska slika. Prebivalstvo se na Kitajskem stara bistveno hitreje, kot bi ekonomska rast to lahko podpirala.

Kitajska Komunistična partija je ravno tako sprožila program reform, s katerimi bi spremenili tok gospodarstva, odvisnega zgolj od industrije in močno usmerjenega k izvozu. Spremembe nakazujejo usmeritev k modelu, v katerem prevladuje storitvena dejavnost in v katerem rast pretežno generira potrošništvo. V kolikor bi ta preusmeritev dosegla želene načrte, bi kitajsko gospodarstvo vendarle raslo med 7 in 8 odstotki letno in razlogov za skrbi več ne bi bilo.

V kolikor pa se Kitajcem predvidene spremembe izjalovijo, bi bile lahko, opozarjajo strokovnjaki z Oxforda, posledice za ves svet drastične z gotovim vstopom v novo recesijo. Kitajsko gospodarstvo je drugo največje na svetu; vsa Evropska unija je v majhni prednosti, medtem ko je gospodarstvo ZDA nižje za okrog 650 milijard dolarjev. Izhajajoč iz the dejstev je logično, da bo kitajsko gospodarstvo – v kolikor se reforme ne primejo – za seboj potegnilo ves svet.

The Telegraph je objavil zemljevid tistih držav, ki naj bi jih dogajanje kitajskega gospodarstva najbolj prizadelo; dobra vest za nas je, da strokovnjaki z Oxforda menijo, da nas padec BDP-ja na Kitajskem ne bo prizadelo. Vplivalo bo na vse naše sosednje države kot tudi na vse ostale članice Evropske unije. 

Foto: the telegraph Vpliv kitajskega gospodarstva

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.