Paket bomba tudi za Berlusconija

Foto: Žurnal24 Od ponedeljka do danes so našli že 14 bombnih paketov. (Foto: Reuters)
Paket, naslovljen na italijanskega premierja Berlusconija, je na letališču v Bologni zagorel. Grčija je za 48 ur ustavila promet z vsemi letalskimi pošiljkami, namenjenimi v tujino.
Oglej si celoten članek

Potem ko so bili obveščeni o sumljivem paketu, namenjenem Silviu Berlusconiju, so italijanske oblasti tovornemu letalu, ki je letelo iz Aten, ukazale pristati na bolonjskem letališču. "Policija je našla paket, naslovljen na Berlusconija, ki je med pregledovanjem zagorel. Za kakšno eksplozivno sredstvo gre, še ni znano, saj testi še potekajo. Policija sumi, da gre za podoben paket, kot ga je prejela nemška kanclerka Angela Merkel," je za Reuters dejal neimenovani vir.

Ustavljen letalski pisemski promet
Po valu paketov bomb, ki so jih prestregli v Atenah in so bili namenjeni na tuja veleposlaništva, so v Grčiji za 48 ur ustavili ves promet z letalskimi pošiljkami, namenjenimi v tujino. V tem času bodo na letališčih po nasvetu grške policije opravili več pregledov.

Spomnimo. V preteklih dveh dneh je eksplodiralo več manjših bomb na švicarskem in ruskem veleposlaništvu v Atenah. V Nemčiji so prestregli paket bombo, namenjeno kanclerki Angeli Merkel.

Včeraj je grška policija na enem od terminalov v Atenah razstrelila še dva sumljiva paketa, ki sta bila naslovljena na Europol in Mednarodno kazensko sodišče.

Policija je že v ponedeljek aretirala dva moška, ki sta imela pri sebi dve bombi, med drugim tudi bombo, naslovljeno na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Ker levičarski militanti radi pripišejo finančne težave države 'kolesju kapitalizma', bi lahko zaradi nepriljubljenih ukrepov zmanjševanja stroškov prišlo do povečanja članstva teh organizacij.
Blanka Kolenikova, analitičarka inštituta IHS Global Insight

Krive premierjeve reforme?
Nekateri analitiki menijo, da gre zadnji bombni val pripisati želji po spodbujanju h glasovanju proti vladi na prihajajočih nedeljskih volitvah. Socialisti premierja Georgesa Papandreoua lahko pričakujejo upor proti radikalnim davkom, zamrznitvi pokojnin in varčevanju v javnem sektorju. Papandreou, ki je na oblasti zadnjih 13 mesecev, je že zagrozil, da bo razpisal predčasne parlamentarne volitve, če volivci v nedeljo ne bodo podprli njegovih varčevalnih ukrepov.

Ena od možnih razlag za dogajanje v zadnjih dneh bi lahko bilo tudi dokazovanje napadalcev, da so njihove vrste močne, čeprav so v zadnjem letu aretirali več kot deset njihovih pripadnikov. Papandreou je obljubil, da bo "milosten do tistih, ki zaman poskušajo uničiti socialni mir s terorističnimi napadi in v tem težkem času škodovati ugledu države v očeh mednarodne javnosti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.