Palestina članica Unesca

Foto: EPA
Foto: EPA
Polnopravna članica Unesca je postala tudi Palestina.
Oglej si celoten članek

Generalna skupščina organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki zaseda od 25. oktobra do 10. novembra v Parizu, je danes glasovala za polnopravno članstvo Palestincev v tej organizaciji. 107 držav je glasovalo za, 14 jih je bilo proti, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za sprejem so glasovale skoraj vse arabske, afriške, južnoameriške in azijske države, vključno s Kitajsko in Indijo. Kljub začetnim pomislekom je za glasovala tudi Francija. Izrael, ZDA, Kanada, Avstralija in Nemčija so na drugi strani glasovale proti, Japonska in Velika Britanija pa sta se vzdržali glasovanja.

Zadovoljni Palestinci

"Omenjeno glasovanje bo pomagalo izbrisati majhen del krivic, ki so se zgodile palestinskemu ljudstvu," je na zasedanju v Parizu povedal palestinski zunanji minister Rijad al Malki"Obstajajo države, ki glasujejo na podlagi načel. Manjši del mednarodne skupnosti, ki je glasoval proti članstvu Palestine, se je tako znašel na napačni strani pravice," je povedala predstavnica palestinskega gibanja PLO Hanan Ašravi.

Svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Sabri Saidam pa je dejal, da današnje glasovanje "pošilja sporočilo vsem članicam Varnostnega sveta ZN, ki nasprotujejo polnopravnemu članstvu Palestine v ZN" ter te države pozval, naj ponovno premislijo o svojih stališčih.

ZDA prekinile dotok denarja

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon sprejetja ni komentiral. Poudaril je, da morajo Palestinci konflikt reševati preko pogajanj z Izraelom ter da rešitve vprašanja vzpostavitve dveh držav in miru na Bližnjem vzhodu ne gre več prelagati. Ob tem je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko po sprejetju Palestine v Unesco nekatere države zavrnili financiranje organizacije.

Njegove napovedi so se že uresničile. ZDA so namreč že napovedale, da ne bodo nakazale 60 milijonov dolarjev, ki naj bi se na račun Unesca stekli novembra. ZDA v proračun agencije prispevajo 22 odstotkov vseh sredstev.

Odločitev za sprejetje Palestine v Unesco so Američani označili kot "preuranjeno", saj naj bi spodkopavalo prizadevanja mednarodne skupnosti za celovito rešitev bližnjevzhodnega vprašanja in odvračalo pozornost od potrebe po ponovnem začetku izraelsko-palestinskih pogajanj.

Nemčija je medtem poudarila, da še vedno podpira palestinska prizadevanja za priznanje državnosti, vendar je izrazila pomislek, da bi lahko glasovanje za članstvo v Unescu "dodatno škodilo že tako težavnim posrednim pogajanjem (med Palestinci in Izraelom), ki so se pred kratkim spet začela pod vodstvom bližnjevzhodne četverice". Ob tem je pozvala k nadaljevanju pogajanj in iskanju pravične rešitve vzpostavitve dveh držav.

Izrael: To je tragedija

Izraelski veleposlanik Nimrod Barkan je glasovanje označil kot tragedijo. "Unesco se ukvarja z znanostjo in ne z znanstveno fantastiko", je dejal Nimrod. Na vprašanje, kaj meni o državah kot je Francija, ki je glasovala za sprejem Palestine, je Nimrod dejal, da "to zagotovo pomeni, da bo izgubila zmožnost kakorkoli vplivati na Izrael", navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Izraelsko zunanje ministrstvo je v uradni izjavi zapisalo, da zavračajo odločitev Generalne skupščine Unesca, ter da bo to enostransko dejanje Palestincev še bolj oddaljilo sklenitev mirovnega sporazuma.

Podobno mnenje je izrazil izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da Izrael "ne bo sedel prekrižanih rok, ko drugi ukrepajo v našo škodo".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.