Palestina do konca leta država?

Foto: Žurnal24 Bush razume palestinsko nezadovoljstvo nad izraelskimi nadzornimi točkami na Zah
Ameriški predsednik George Bush, ki se mudi na Bližnjem vzhodu, je dejal, da mora Izrael končati okupacijo arabske dežele iz leta 1967, da se bo lahko oblikovala palestinska država, ki bo sposobna preživeti.
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik George Bush je ponudil tudi možno rešitev vprašanja palestinskih beguncev, in sicer plačilo odškodnine. To je bilo prvič, da je Bush javno pritisnil na Izraelce, naj vrnejo zaseženo zemljo.

Pred tem se je Bush v Ramali sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in ob tem poudaril, da morata za dosego trajnega miru Abas in izraelski premier Ehud Olmert stopiti skupaj in sprejeti težke odločitve. Bush je prepričan, da bodo Izraelci in Palestinci presegli razlike v ključnih vprašanjih, saj razumejo "pomen demokratičnih držav, ki živita druga ob drugi".

Poleg tega Bush še verjame, da bo ob "primerni pomoči prišlo do neodvisne palestinske države". "Prepričan sem, da je status quo nesprejemljiv. Mi vam želimo pomagati," je Bush zagotovil Abasu. Poudaril je, da je vizija palestinske države vizija države s celovitim ozemljem. "Švicarski sir ne bo deloval, ko gre za ozemlje države," je še dejal Bush. Tako Izraelce kot Palestince je pozval, naj spoštujejo obveznosti po časovnem načrtu za mir na Bližnjem vzhodu. Bush je tudi zatrdil, da je Hamas s svojo vizijo, ki se jasno razlikuje od vizije palestinskega predsednika, prebivalcem Gaze prinesel zgolj bedo. Dodal je, da ne more reči, ali bo Abasu letos uspelo preseči razkol med Palestinci.

Abas je poudaril, da Busheve izjave Palestince navdajajo z velikim upanjem. Pritrdil je Bushevi želji, da bi bila mirovna pogajanja končana še v času njegovega drugega predsedniškega mandata. Izraelce pa je pozval, naj uresničijo svoje obljube in napovedal, da bo leto 2008 leto ustvarjanja miru. Napovedal je, da se bo njegova vlada še naprej trudila izboljšati varnostne razmere.

Medtem so si skrajneži enotni, da je na Busha treba izvesti atentat.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.