Palestinci sklenili dogovor

Foto: Žurnal24 Sporazum so sklenili ob egiptovskem posredovanju v Kairu.
Voditelja palestinskih gibanj Hamas in Fatah sklenila spravni dogovor.
Oglej si celoten članek
Dogovor je pozdravil tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, član parlamentarne delegacije za odnose z državami Mašreka (Egipt, Jordanija, Libanon, Sirija). "Bilo bi zaželeno, da bi tudi izraelski voditelji znali razbrati pozitivno sporočilo iz Kaira," je dejal, zadovoljen, da so ga prepoznali številni ugledni izraelski intelektualci in mirovniki.

Palestinski predsednik in vodja gibanja Fatah Mahmud Abas ter vodja Hamasa Haled Mašal sta potrdila spravni dogovor, ki sta ga gibanji dosegli prejšnji teden.

"Palestinci so se odločili, da za vedno obrnejo temno stran delitve," je po podpisu dogovora dejal Abas, ki se z Mašalom ni srečal od izgona Fataha iz Gaze leta 2007. Izgon je sledil šoku na volitvah leto pred tem, na katerih je zmagal Hamas.

Dogovor predvideva oblikovanje skupne prehodne palestinske vlade pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami, ki naj bi sledile v prihodnjem letu.

Abas je ob priložnosti pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj se odloči med gradnjo judovskih naselbin in mirom. V Izraelu so prepričani, da Abas izkorišča spravni dogovor za izogibanje mirovnim pogajanjem.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.