Palinova zlorabila položaj

Foto: Žurnal24 Sarah Palin ni povsem prepričana, kakšno geografsko oziroma politično enoto pred
Republikanska podpredsedniška kandidatka in guvernerka Aljaske Sarah Palin je zlorabila svoj položaj, je sporočila etična komisija.
Oglej si celoten članek
"Guvernerka Sarah Palin je zlorabila svoj položaj, ko je prekršila Statut Aljaske 39.52.110 (a) Zakona o etiki izvršne veje,“ je preiskovalec Steve Branchflower zapisal v sklepu 263 strani dolgega poročila.
 
Palinovo so obtožili zlorabe položaja, saj naj bi odpustila svojega podrejenega Walta Moneagana, ker ni želel odpustiti vojaka Wootena, ki je bil sredi umazane ločitve od njene sestre. V poročilu so zapisali, da nasprotovanje odpustitvi ni bil edini razlog za njegovo razrešitev, je pa bistveno pripomogel k temu. O usodi Palinove bo odločil Odbor za osebje. Če jo bodo spoznali za krivo kršenja zakona, bo njen primer obravnaval zvezni senat.

Republikanci se branijo
Na poročilo so se odzvali tudi v republikanskem taboru, kjer menijo, da poročilo kaže na delovanje znotraj "primerne in praven avtoritete“. Medtem ko Palinova zatrjuje, da je Monegana odpustila zaradi spora glede proračuna, so njeni podporniki prepričani, da gre za politično motiviran napad demokratov. "Gre za pristransko preiskavo, vodeno s strani Obaminih privržencev,“ je dejal McCainov tiskovni predstavnik.

Odvetnik Palinove opozarja, da poročilo ni dokončno. "Da se krši etični zakon, mora priti do osebne koristi. Gospod Branchflower ni pokazal nobene finančne koristi,“ je dejal Thomas Van Flein.

Odločitev v aferi Troopergate pa je odpuščenemu Moneganu prinesla olajšanje, saj čuti, da je bil "opran krivde“. Kot je dejal, si je ves čas prizadeval, da bi resnica prišla na dan.

Vpliv na kamapanjo
Ameriška predsedniška kampanja je v zadnjih tednih postala zelo umazana, zato je moč pričakovati, da bosta obe strani poročilo skušali izkoristiti v svoj prid. Sklep poročila bo tako za nekatere Palinovo prikazal kot žrtev, medtem ko jo bodo drugi videli kot lažnivko. Kljub medsebojnim podtikanjem pa ameriško javnost bolj zanima, kdo jih bo izvlekel iz finančne krize.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.