Panika: V nekaj urah izpuhtelo stotine milijard

Foto: Profimedia
Vrednost kriptovalut se je danes v nekaj urah zdesetkala, potem ko so Kitajske oblasti nakazale, da bodo bankam omejile njihovo uporabo.
Oglej si celoten članek

Zaradi odločitve uradnega Pekinga, da kitajske finančne institucije kot plačilo ne smejo sprejemati kripto valut, je vrednost bitcoina strmoglavila na najnižjo raven v zadnjih treh mesecih. Izgubila je kar petino vrednosti, samo z bitcoinom je z borze tako izpuhtelo kar za 500 milijard ameriških dolarjev.

Finančni šok so doživele tudi ostale kriptovalute. Ethereum, ki je pred dnevi dosegel rekord, ko se je zavihtel prek meje štiri tisoč dolarjev, je zdaj vreden le še 2.500 dolarjev.

Bitcoin je rekordno vrednost dosegel pred mesecem, ko se je zavihtel na skoraj 65 tisoč dolarjev. Razlog za tako strm vzpon je bila napoved Elona Muska, ustanovitelja Tesle, da bo družba za plačilo sprejemala tudi bitcoine.

Toda v preteklih dneh je Musk na družbenih omrežjih kritično ocenil bitcoin, češ da se za njegovo 'rudarjenje' porabi velikanske količine energije, zaradi česar Tesla za plačilo ne bo več sprejemala te valute.

Pretekli konec tedna je njegovo podjetje napovedalo še, da bi lahko prodalo svoje bitcoine, ki naj bi jih imeli za 1,5 milijarde dolarjev. Tega sicer še niso storili.

Poleg tega je Musk zadnje mesece z nenavadnimi izjavami zvišuje vrednost crypto valute Dogecoin, ki je bil ustanoviteljem kot šala. Zaradi Muskovih napovedi se je vrednost Dogecoina v zadnjem letu zvišala za 21.000 odstotkov. Vrednost Teslinih delnic je medtem na borzi od začetka leta padla več kot za tretjino.

V kripto valute vlagajo tudi številni Slovenci. Koliko denarja so izgubili v preteklih nekaj tednih je nemogoče napovedati. 

Današnja odločitev Kitajske je le še prilila olje na ogenj k razprodajam na kripto borzah v zadnjih dneh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 08:33 20. Maj 2021.

    Pohlep je že marsikoga pokopal in jih še bo.

  • 08:26 20. Maj 2021.

    hahahaha..... ovce v beg. Rešitev vam je samo še Bilijeva bockica, potem itak ne boste rabile ne kripto ne ostalih …

  • 23:59 19. Maj 2021.

    Kakšna panika neki!! Naslov opisuje delo naše vlade. Smo se že navadili, zato ni panike!😄

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.