Papež je dvomil v celibat

Foto: Žurnal24 Papež je danes sprejel predstavnike Romov. (Foto: Reuters)
Papež Benedikt XVI. je kot mlad duhovnik v Nemčiji dvomil glede smiselnosti ohranjanja celibata duhovnikov.
Oglej si celoten članek

Devet duhovnikov je 9. februarja 1979 podpisalo memorandum, v katerem izražajo dvom glede smiselnosti ohranjanja celibata za duhovnike, in ga poslalo nemškim škofom. Med njimi je bil tudi Joseph Ratzinger, sedanji papež Benedikt XVI.

Gledano z današnje perspektive, piše ugledni nemški časnik Süddeutsche Zeitung, je vsebina tega memoranduma prava senzacija, saj so podpisniki zahtevali od škofov, da preizprašajo pravila o celibatu ter premislijo možnosti drugačnega pogleda na to pravilo, tako v nemški cerkvi, kot v cerkvi po vsem svetu.

Njihove zahteve niso bile uslišane. Namesto tega so dokument diskretno postavili v arhiv. Po 41 letih ga je objavil časopis Pipeline.

V dokumentu je večkrat poudarjeno, da s svojo peticijo ne želijo prejudicirati odločitve o ukinjanju obveze za duhovnike. A samo dejstvo, da so pismeno intervencijo smatrali za potrebno, piše Süddeutscehe Zeitung, dokazuje, da so dvomili v smisel celibata. Ne samo, da so smatrali, da bi bilo dobro ponovno premisliti potrebo takega pravila za duhovnike, zapisali so, da bi bilo to nujno.

Papež Benedikt XVI., ki danes razpravi o celibatu nasprotuje, je pred 40 leti menil, kot preostali podpisniki pisma, da bi celibat lahko predstavljal veliko prepreko mladim, da se odzovejo na klic boga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.