Papež videti utrujen in hripav

Foto: EPA
Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. je danes z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi) v številnih jezikih, tudi v slovenščini.
Oglej si celoten članek

"Božje dete naj vam podeli svoj blagoslov," je papež ob božiču voščil slovenskim vernikom, voščilo pa je sicer podal v vsega skupaj 65 jezikih. Dogajanje je na Trgu sv. Petra v Vatikanu ob oblačnem vremenu spremljalo več deset tisoč ljudi, prek televizijskih zaslonov in svetovnega spleta pa več milijonov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Poglavar 1,2 milijarde katoličanov je sicer v božični poslanici vojskujoče se strani v Siriji pozval, naj ustavijo prelivanje krvi, olajšajo dostavo pomoči beguncem in razseljenim ter z dialogom poiščejo politično rešitev konflikta.

Papež videti slaboten in hripav

Nemški papež, ki je bil videti utrujen, slišati pa nekoliko hripav, je obenem pozval arabske narode, še posebej Egipčane, naj izgradijo pravične in spoštljive družbe. Kot je poudaril, je bil Egipt dežela, ki jo je "blagoslovilo Jezusovo otroštvo".

Spregovoril je tudi o Afriki, pri čemer je še posebej pozval k vrnitvi sprave v Nigeriji in Keniji, kjer so se zvrstili kruti atentati islamistov na ljudi, še posebej kristjane, in verske objekte. Omenil je tudi konflikte v DR Kongu in Maliju.

Novo kitajsko vodstvo pa je 85-letni papež pozval, naj spoštuje veroizpovedi. Kot je dejal, Kristus uperja svoj pogled proti novim kitajskim voditeljem, ki imajo pred seboj pomembne naloge. Zadnja leta so sicer zaznamovale napetosti med Svetim sedežem in Kitajsko.

Sicer pa se je papež v božični poslanici izpostavil, da krščansko upanje ne bi smelo nikoli izginiti, niti v najtežjih trenutkih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.