Paradoks: na Antarktiki več ledu

Foto: EPA
Foto: EPA
Zaradi podnebnih sprememb se širi morski led na Antarktiki, je pokazala znanstvena raziskava
Oglej si celoten članek

Ta paradoksalni fenomen naj bi bil posledica relativno hladne sveže vode, ki nastaja pri taljenju pod antarktično ledeno polico. Ta voda ima namreč relativno nizko gostoto, zato se zbira v zgornjem sloju oceana. Hladne površinske vode pa nato v času jeseni in zime hitreje zmrznejo.

To pojasnjuje dejstvo, da so kljub globalnemu segrevanju letos na Antarktiki izmerili rekordne količine ledu, trdi ekipa znanstvenikov s Kraljevega nizozemskega meteorološkega inštituta (KNMI), katerih ugotovitve povzema britanski BBC.

Do zdaj nepojasnjeno

Znanstveniki doslej niso znali pojasniti, kako je mogoče, da na Antarktiki zaznavajo sicer majhno, a vendarle statistično nezanemarljivo širjenje morskega ledu. Od leta 1985 se ledena površina razširi za 1,9 odstotka na desetletje, medtem ko se led na Arktiki vztrajno krči, kar je - vsaj na prvi pogled - tudi bolj logično.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:52 2. April 2013.

    narava to dela že milijone let

  • 17:42 1. April 2013.

    Glej ne udriham čez njih, govorim kar je očitno resnica. Ker ko se oni zmotijo ne rečejo "ok zmotili smo …

  • 16:52 1. April 2013.

    Saj bi se skoraj strinjal s teboj, ampak malo prevec udrihas po znanstvenikih, da bi bilo zdravo. In ne rabis …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.