Patria: na Hrvaškem preiskujejo urad predsednika

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Hrvaški kriminalisti so pred nekaj dnevi v okviru preiskave o domnevni podkupnini pri nakupu vojaških oklepnikov od finske Patrie začeli preiskovati urad predsednika države. Gre sicer za obdobje, ko je bil hrvaški predsednik Stipe Mesić.
Oglej si celoten članek

Policija preiskuje okoliščine podpisa pogodbe leta 2007. Gre za nakup 84 oklepnikov, za katere je Hrvaška plačala 112 milijonov evrov.

O tem je v ponedeljek zvečer poročala hrvaška televizija (HTV), da je nekdanji predsednik Stipe Mesić pod drobnogledom policistov, pa danes piše tudi Jutarnji list.

HTV je v ponedeljek pozno zvečer poročala, da policisti že nekaj dni pregledujejo evidenco prihodov in odhodov oseb iz predsedniškega urada.

Preiskovalci preverjajo navedbe posrednika Patrie Wolfganga Riedla o srečanjih v uradu predsednika, ko je bil na Pantovčaku Mesić. HTV dodaja, da je bil Riedl posrednik pri prodaji oklepnikov v Sloveniji, kratek čas pa tudi na Hrvaškem.

Urad "globoko vpleten"

Jutarnji list danes znova navaja, da je Riedl policistom razkril imena oseb na Hrvaškem, ki naj bi jim izročil podkupnino. Tako HTV kot Jutarnji list poudarjata, da ni znano, za katere osebe je Riedl navedel, da se je z njimi srečal v uradu predsednika. Neuradno naj bi se sestal tudi z Mesićem.
Gre za prvorazredno politično afero na Hrvaškem, saj je policija začela preiskavo tudi v predsedniškem uradu. Za zdaj ni informacij o tem, za katero obdobje preiskujejo evidenco obiskov, navaja zagrebški časnik.

Dodaja, da je bil urad predsednika "globoko vpleten" v postopek nakupa oklepnikov in da je bil Mesić kot vrhovni poveljnik hrvaške vojske seznanjen z vsemi podrobnostmi. Glede na svoj položaj bi lahko tudi vplival na izbiro ponudnika.

Mesić je nazadnje o Patrii govoril lani, ko je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da je bil posel nakupa oklepnikov od finske Patrie zelo dober. Obenem je potrdil, da je neimenovana oseba iz Hrvaške neuspešno poskusila posredovati pri Patrii, da bi sklenila ugodnejšo pogodbo s Hrvaško, in sicer potem ko so pogodbo leta 2007 že podpisali.

Preiskave na Hrvaškem zaradi Slovenije

Kot je še pojasnil, so preiskavo na Hrvaškem sprožili finski preiskovalci na podlagi sumov, da je prišlo do korupcije pri nakupu oklepnikov v Sloveniji. "Glede na to, da je bila oseba, ki je bila zadolžena za Slovenijo, zadolžena tudi za Hrvaško, so preiskavo razširili tudi na našo državo," je ocenil Cvrtila.

Jutarnji list je v zvezi s slednjim danes poročal, da so preiskavo o nakupu finskih oklepnikov na Hrvaškem začeli lani, ko so oblikovali finsko-avstrijsko-hrvaško policijsko ekipo, in sicer po koncu preiskave v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.