Petek, dela prost dan?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Gambiji uvedli štiridnevni delovni teden. Z idejo so se poigravali tudi drugod, a je niso udejanili, z izjemo Utaha, kjer se je krajši delovni teden obdržal le kratek čas.
Oglej si celoten članek

V Gambiji so za javni sektor skrajšali delovni teden na štiri dni. Odslej bodo v tej zahodnoafriški obmorski državici delali med osmo uro zjutraj in šesto zvečer, štiri dni v tednu, od ponedeljka do četrtka. Še vedno bodo imeli 40-urni delovni teden, vednar bo petek dela prost dan.

Kot je po navedbah tujih medijev dejal predsednik Jahaja Jammeh, želijo s tem doseči, da bi imeli državljani več časa, ki bi ga lahko posvetili "molitvi, družbenim aktivnostim in obdelvoanju zemlje".

Podoben poskus so leta 2008 že izvedli v ameriškem Utahu, ko so uvedli deset urni delavnik za štiri dni v tednu. Na ta način so želeli zmanjšati stroške, a eksperiment ni trajal dolgo. Petdnevni delovnik so spet uvedli leta 2011.

Tudi nekatere druge ameriške zvezne zdržave so z idejo poigravale, a je nikoli niso uresničile.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:19 9. Februar 2013.

    zadeva je vsekakor pametna. Delas 40 ur in nato...ustvarjaš!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.