Petkratni umor: streli od blizu, storilcev več

Foto: EPA
Foto: EPA
Makedonska občina Butel, ki jo je v petek pretresel petkratni umor in je po državi sprožil medetnične napetosti, je danes razglasila dan žalovanja. Policija pa je že objavila rezultate prve preiskave okoliščin incidenta, ki kažejo, da je na žrtve iz neposredne bližnje streljalo več oseb.
Oglej si celoten članek

Trupla umorjenih moških, štirih 23-letnikov, ki so praznovali uspešno opravljeno maturo, in 45-letnika, ki se jim je pri praznovanju pridružil, je policija po obdukciji vrnila družinam žrtev, ki so jih danes tudi že pokopale.

Policija je objavila tudi prve rezultate preiskave, ki kažejo, da so moške ubili streli, sproženi iz neposredne bližine, in sicer iz treh različnih vrst strelnega orožja. To so policisti ugotovili po pregledu nabojev, ki so jih našli na kraju dogodka. To nakazuje, da je pri umoru najverjetneje sodelovalo več oseb, so sporočili s policije.

Makedonska notranja ministrica Gordana Jankulovska je sicer v današnji izjavi za javnost obljubila, da storilci ne bodo pobegnili roki pravice, Makedonce pa pozvala, naj pravoslavnih velikonočnih zborovanj ne izkoriščajo za stopnjevanje medetničnih napetosti, ki jih je povzročil umor. Nekateri mediji so namreč takoj po dogodku poročali, da naj bi bil storilec albanskega porekla.

Jankulovska je poudarila, da identitete storilcev še ne more potrditi. Pozvala je tudi k prenehanju ugibanj in špekulacij o tem, da bi bil umor lahko storjen na podlagi etnične pripadnosti. Policija za enkrat nima dovolj dokazov, da bi presojala o motivih za umor, je dodala.

Nemiri po državi kot posledica

Umor in govorice o njegovi etnični obarvanosti so namreč povzročile precej nemirov po državi. Številni prebivalci Radišanov, od koder so bili ubiti mladeniči, so v petek v odgovor na nasilno dejanje z barikadami blokirali dostop do kraja, od policije pa zahtevali, naj čim prej najde morilca.

Poleg tega je bilo nekaj albanskih hiš v Radišanih, sicer kraju z večinsko makedonskim prebivalstvom, tarča napadov s kamenjem, prav tako naj bi zagorelo nekaj vozil v lasti pripadnikov albanske skupnosti.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:01 14. April 2012.

    Adijo Albanci, srečno pot nazaj v Albanijo in nehal bom pisat da ne bom kršil kakega pravilnika.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.