Petrol zaprl svoje črpalke, minister besen

Foto: Petrol
Foto: Petrol
Kupci oz. vozniki avtomobilov so se lahko na Petrolovih poslovalnicah na Hrvaškem danes med 12. in 13. uro le obrisali pod nosom. Poslovalnice so bile namreč zaprte. Minister za gospodarstvo jezen.
Oglej si celoten članek

Petrol je danes med 12. in 13. uro, tako kot so po včerajšnji skupščini delničarjev tudi napovedali, zaprl večino svojih prodajnih mest na Hrvaškem. S tem "opozorilnim manevrom" želi hrvaško vlado opozoriti na nujnost oblikovanja drugačne rešitve za regulacijo cen naftnih derivatov. Kot poudarjajo, oskrba z energenti sicer še ni ogrožena, a se lahko to v primeru nadaljevanja takšne regulacije spremeni.

Petrol je sicer ocenil, da je zaradi ukrepov, ki so bili povezani z regulacijo pogonskih goriv, na Hrvaškem izgubil 45,6 milijona evrov. V kolikor se bo takšna regulacija cen nadaljevala, so v Petrolu prepričani, da bodo v koledarskem letu 2023 utrpeli poslovno škodo dodatnih 68 milijonov evrov. 

Na Petrolovo zaprtje poslovalnic se je ostro odzval hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović. "Nikomur ne bomo dovolili, da bi v tako težki situaciji porinil roko globoko v žepe hrvaških državljanov. Niti Petrolu," je dejal Filipović in odbil zahteve Petrola, da vlada umakne regulacijo cen pogonskih goriv in poveča marže pri maloprodajnih cenah naftnih derivatov. "Neprijetno presenečen sem nad ravnanjem Petrola, saj so moji sodelavci pred nekaj meseci govorili s Petrolom o vrnitvi marž na raven pred znižanjem junija letos," je še pojasnil Filipović. Petrol – tako minister – od vlade zahteva dvig prodajne marže goriv s sedanjih 65 lip (0,074 evra) na eno kuno (0,13 evra) ter odpravo regulacije cen goriva na Hrvaškem. Dodal je, da so jih s strani Petrola obvestili tudi o tem, da bodo pripravili tožbo zoper državo, če ne pride do sprememb.

Filipović je potezo, da Petrol zapre svoje poslovalnice za eno uro, označil za slabo. "Kakšno je to sporočilo? Očtino jim gre dobro, če lahko zaprejo poslovalnice za eno uro. Zakaj niso zaprli poslovalnic v Sloveniji? Na to vprašanje nisem dobil odgovora," je še bentil Filipović. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:19 28. December 2022.

    Dvorezen meč...tudi koncesije niso neomejene.

  • 14:50 28. December 2022.

    Strite jim jajca

  • 13:38 28. December 2022.

    Ndehazija, vzemi ali pusti!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.