Pingvinom grozi izumrtje

Foto: Žurnal24 Nekatere vrste pingvinov bi lahko izgubile habitate za vzgajanje svojih mladičev
Globalno segrevanje grozi pingvinom na Antarktiki, saj se je njihova populacija v štirih vrstah v zadnjih 25 letih zmanjšala kar za 66 odstotkov.
Oglej si celoten članek

V poročilu z naslovom Antarktični pingvini in podnebne spremembe, ki ga je izdal Svetovni sklad za naravo (WWF), je pojasnjeno, kako se zaradi globalnega segrevanja tali dragocena ledena površina, kjer nekatere vrste pingvinov vzgajajo svoje mladiče, druge pa se zaradi krčenja ledu pesti pomanjkanje hrane.

Antarktika se segreva petkrat hitreje, kot je povprečna stopnja segrevanja na Zemlji, poleg tega pa se je tudi ogromen Južni ocean, ki obdaja Antarktiko, segrel vse do globine 3000 metrov. Ledena površina ob zahodnem antarktičnem polotoku pokriva 40 odstotkov površine manj kot pred 26 leti, kar je privedlo do pomanjkanja zalog hrane čopastih pingvinov, so zapisali v poročilu.

Predstavniki WWF so v poročilu navedli, da se je število čopastih pingvinov na Antarktiki zmanjšalo za od 30 do 66 odstotkov, in dodali, da vrsta dolgorepih pingvinov doživlja podobno usodo. Po njihovih besedah se je število nekaterih kolonij cesarskih pingvinov v zadnje pol stoletja razpolovilo, pingvini pa morajo zaradi toplejših zim in močnih vetrov svoj naraščaj vzrejati na vse tanjšem ledu. Na severozahodu antarktičnega polotoka, kjer je segrevanje najintenzivnejše, se je število dolgorepih pingvinov v zadnje četrt stoletja zmanjšalo kar za 65 odstotkov.

Organizacija WWF v poročilu navaja, da se led že nekaj let prehitro predira, zato veliko jajc in malih pingvinov odplavi morje, še preden so pripravljeni na samostojno preživetje. Višje temperature povzročajo vlažnejše podnebje, kar pa prinaša več snega. Znanstveniki zato opozarjajo, da bi nekatere vrste pingvinov lahko izgubile habitate za vzgajanje svojih mladičev, saj ti potrebujejo območja, kjer ni snega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.