Pirati bodo ob internet

Foto: Žurnal24 Prelomen zakon je z 296 glasovi za in 233 glasovi proti potrdil francoski parlam
V Sloveniji je stopnja piratstva po podatkih BSA v petih letih padla za pet odstotkov.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je stopnja piratstva od leta 2003 do leta 2008 padla z 52 na 47 odstotkov. To piše v poročilu organizacije za spodbujanje varnega in legalnega digitalnega sveta BSA. V regiji Srednje in Vzhodne Evrope ima najvišjo stopnjo piratstva Gruzija, kjer je piratizirane kar 93 odstotkov vse programske opreme. Najnižjo stopnjo v tej regiji ima Češka, kjer je piratiziranih 38 odstotkov programske opreme.

Kriza vpliva dvojno
Poročilo namiguje, da bo gospodarska kriza vplivala na razširjenost piratske programske opreme. Ker bodo ljudje dlje uporabljali stare računalnike, se bo stopnja piratstva, ki je največja na starejših računalnikih, povečala. Po drugi strani pa se je zaradi krize povečala prodaja cenejših ultraprenosnih računalnikov, ki imajo legalno programsko opremo že prednaloženo, ugotavlja poročilo.

V Franciji bodo izklapljali
Francoski parlament je včeraj potrdil zakon, po katerem bodo uporabnikom interneta, ki po dveh opozorilih ne bodo prenehali prenašati piratskih vsebin, za leto dni izključili internetno povezavo. Za to bo skrbela nova vladna agencija. Zakon, ki ga podpira tudi predsednik Nicolas Sarkozy, bo šel danes na glasovanje še v senat.
Zakon bi lahko odprl pot podobnim zakonom po svetu. O upočasnitvi ali izklopu internetne povezave tistim, ki prenašajo piratske vsebine, že razmišljajo tudi v Veliki Britaniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.