Pjongjang dobavljal jedrsko tehnologijo

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
V javnost je prišlo poročilo Združenih narodov (ZN), ki razkriva, da je Severna Koreja izvažala jedrsko in raketno tehnologijo v Sirijo, Iran in Burmo.
Oglej si celoten članek

Poročilo razkriva, da je severnokorejski režim uporabljal slamnata podjetja in kriminalne združbe iz tujine, da je tehnologijo spravil iz države, piše Guardian. ZN so sicer proti Severni Koreji uvedle številne sankcije, ki ji prepovedujejo trgovati z jedrsko in balistično tehnologijo ter izvažati orožje.

Pjongjang naj bi pri izvozu sporne tehnologije uporabljal številne ukane, kot so napačno označena vsebina ladijskih zabojnikov ter podajanje netočnih informacij o njihovem izvoru. Prav tako naj bi izvažali posamezne dele v obliki setov, ki se jih je nato na koncu sestavilo, zraven pa so države prejemnice pozivali, naj z njimi ravnajo z dodatno previdnostjo.

Pritisk na Kitajsko
Poročilo je prišlo v roke novinarjev le nekaj ur pred prihodom kitajskega premierja Wena Jiabaa v Seul na tridnevni obisk, kjer bo glavna tema pogovorov prav napet odnos med obema Korejama. Od spora med državama, ki ga je zanetilo torpediranje južnokorejske vojne ladje Čeonan, se je Kitajska že ogradila in ni želela slediti mednarodni obsodbi Pjongjanga, češ da bo obsodila krivca, ko bo ta dokazan.

Kljub temu pa Kitajska, edina zaveznica severnokorejskega režima, najverjetneje ne bo podprla ukrepov Varnostnega sveta ZN proti državi. A vseeno ji zmanjkuje manevrskega prostora, saj bi nove sankcije proti državi povzročile nove notranje nestabilnosti in prinesle politično in humanitarno katastrofo prav pred kitajski prag.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.