Pjongjang še naprej grozi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Obrambna ministra Južne Koreje in ZDA, Kim Kwan Jin in Leon Panetta, sta danes napovedala usklajeno delovanje, če bo Severna Koreja izvedla načrtovano izstrelitev rakete dolgega dosega, ki sta jo sicer označila za "hudo provokacijo".
Oglej si celoten članek

Ministra sta se danes pogovarjala po telefonu, so sporočili iz Seula, kjer pa niso razkrili podrobnosti o tem, kakšne korake nameravata državi izvesti v primeru severnokorejske izstrelitve rakete.

V Seulu so medtem prepričani, da gre za vojaški poskus, in so že napovedali, da bodo raketo sestrelili, če bo zašla v južnokorejski zračni prostor. Enako je napovedala tudi Japonska.

Odločitev Severne Koreje o izstrelitvi rakete je medtem obsodilo tudi rusko zunanje ministrstvo, je poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti. Kot je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič, je ta načrt Pjongjanga "primer neupoštevanja odločitev Varnostnega sveta Združenih narodov", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kitajska pozvala k strpnosti

Kitajska, ki naj bi imela največ vpliva na severnokorejski režim, je medtem vse strani pozvala, naj bodo zadržane in se izognejo naraščanju napetosti na Korejskem polotoku. "Vse udeležene strani pozivamo, naj ostanejo mirne, se zadržijo in se izognejo zaostrovanju napetosti," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin. Kitajska se je tako odzvala na poziv ameriškega zunanjega ministrstva, naj Severno Korejo pozove, naj izstrelitve ne izvede.

Izstrelili naj bi jo med 12. in 16. aprilom

Pjongjang izstrelitev napoveduje za obdobje med 12. in 16. aprilom v času praznovanja stoletnice rojstva ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga. Severna Koreja zatrjuje, da bo raketa v vesolje ponesla satelit in da gre za projekt miroljubne narave. Izstrelitev naj ne bi predstavljala nevarnosti za druge države v regiji. "Izbrali smo varno pot. Prvi del rakete bo padel 160 kilometrov od kopnega (in Filipinov), drugi pa 120 kilometrov od kopnega," je še poudaril.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.