Plenković z Janšo na telefonu zaradi ukrepov Slovenije

Foto: EPA
Foto: EPA
Spremenjeni slovenski ukrepi ne bodo spremenili pogojev za potovanja Hrvatov.
Oglej si celoten članek

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal, da ga je v četrtek zvečer poklical njegov slovenski kolega Janez Janša, da bi ga obvestil, da bodo tudi Hrvaško umaknili s seznama varnih držav. Zatrdil je, da odločitev Slovenije ne bo spremenila pogojev za vstop hrvaških državljanov v Slovenijo.

"Ne bo nobenih konkretnih operativnih posledic glede tega," je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, zakaj je Slovenija umaknila Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav ter ali sta se o tem pogovarjali z Janšo.

Slovenija Hrvaška na rumenem seznamu. To morate vedeti.

Pojasnil je, da ima Slovenija tako kot Hrvaška svoj epidemiološki zavod in epidemiološke strokovnjake in tudi določena merila. Glede na število novookuženih uvrščajo posamezne države v določene razrede, je dejal na današnji sklepni predvolilni novinarski konferenci na sedežu HDZ.

Plenković je potrdil, da sta se v četrtek zvečer pogovarjala z Janšo, ki ga je osebno poklical po telefonu, preden je bila objavljena vest o spremembi slovenskih ukrepov na mejnih prehodih za preprečitev širitve okužb z novim koronavirusom.

Covid-19 Na Hrvaškem rastejo skrbi. Izenačen rekord dnevnih okužb.

"Gre za de facto avtomatizem glede na število okuženih. V vsakem primeru je po njegovih (Janševih) besedah nekoliko povečano število okuženih tudi v Sloveniji. Tako mi kot tudi Slovenija nadaljujemo z najbolj pomembnim sporočilom - higiena, dezinfekcija, distanca," je povedal.

Na dodatno vprašanje, ali se bo kaj spremenilo za hrvaške državljane, ki nameravajo v Slovenijo, je dejal, da "ne bo". "Oni bodo povedali, da gredo v Slovenijo, kam gredo in s katerim razlogom. To bo vse," je odgovoril.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:52 3. Julij 2020.

    Plenović se laže zarad volitev in resnica je čist drugačna,kot jo on razglaša.

  • Ivo
    20:19 3. Julij 2020.

    Kdo od naših politikov bo šel v zapor, ko bodo tuji turisti na slovenskih črpalkah pljuvali v naše črpalkarje in …

  • 18:25 3. Julij 2020.

    glede teh par stavkov iz članka bi pričakoval, da tudi skromno izobraženi preberejo in razumejo neko splošno sporočilo. ampak vrhunski …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.