Plin preprečuje rešitev rudarjev

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Dva rudarja sta se iz rudnika uspela rešiti kmalu po eksploziji skozi tunel, na Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
29 rudarjev je še vedno pod zemljo. Reševanje pred nedeljo zaradi prevelike količine plina v notranjosti rudnika ne bo mogoče. Svojci upajo, da so možje živi.
Oglej si celoten članek
Fotografije posledic eksplozije si oglejte TUKAJ.

Močna eksplozija je odjeknila v premogovniku Pike River na zahodni obali Južnega otoka Nove Zelandije v petek okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ko je bilo na Novi Zelandiji že popoldne.

Policijski načelnik Gary Knowles je za lokalno televizijo povedal, da so vzorci zraka iz rudnika tudi 24 ur po eksploziji neustrezni za pričetek reševanja. Kljub temu je v pripravljenosti šestnajst izkušenih rudarjev, ki so se pripravljeni spustiti v rudnik takoj, ko ne bo tveganja za še kakšno eksplozijo ali požar.

Rudarji naj bi se nahajali kakih 120 metrov pod površjem in zaenkrat z njimi še niso vzpostavili stika. Kot je povedal direktor družbe Pike River Coal, ki ima v lasti rudnik, so poskušali že večkrat poklicati rudarje po telefonu, a se nihče ni oglasil.

Šestnajst izkušenih rudarjev se bo v rudnik spustilo takoj, ko ne bo tveganja za še kakšno eksplozijo ali požar. (Foto: Reuters)

Rešila sta se le dva rudarja
Med ujetimi rudarji je 24 Novozelandcev, dva Avstralca, dva Britanca in Južnoafričan. Rešiti sta se uspela le dva moška, ki sta bila v času eksplozije v rudniku. Prvi je nakladal tovor, drugi pa je bil električar, ki je bil na poti v jašek, da bi preiskal izpad elektrike, do katerega je prišlo tik pred eksplozijo. Utrpela sta le lažje poškodbe.

Premogovnik Pike River je začel obratovati lani. Do nahajališč premoga vodi 2,4 kilometra dolg dostopni rov, ki teče pod pogorjem Paparoa in so ga gradili kar deset let. Na drugi strani omenjenega pogorja se je leta 1968 v rudniku Strongman zgodila nesreča, ki je zahtevala življenja 19 rudarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.