Kaj bo s plinom v Sloveniji?

Foto: Epa eksplozija plin Avstrija Foto: Epa eksplozija plin Avstrija Foto: Epa eksplozija plin Avstrija Foto: Epa eksplozija plin Avstrija Foto: Epa eksplozija plin Avstrija
Zaradi eksplozije v največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina so težave z dobavo plina v Slovenijo.
Oglej si celoten članek

V tem trenutku še ni razloga za preplah, je za STA zagotovil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Glavni direktor družbe Plinovodi Marjan Eberlinc in predsednik uprave in glavni direktor družbe Geoplin Boštjan Napast sta mu povedala, da lahko tudi pri nas pride do motene oskrbe, "a v tem trenutku še ni razloga za preplah," je dejal minister. 

"Družbo Geoplin je danes avstrijski sistemski operater obvestil, da so dobave zemeljskega plina na mejni točki prenosnega sistema z Avstrijo trenutno prekinjene," so sporočili iz Geoplina. "Družba Geoplin se trudi s svojimi poslovnimi partnerji zagotoviti nadaljnjo nemoteno oskrbo z zemeljskim plinom." Svoje poslovne partnerje bodo o morebitnih nadaljnjih ukrepih sproti obveščali. 

Zaradi omejenega obratovanja avstrijskega prenosnega sistema so dobavitelji del svojih dobav preusmerili na drugo vstopno točko v Gorici, so za STA pojasnili v Plinovodih. Kot so še pojasnili v družbi Plinovodi, operaterju prenosnega sistema zemeljskega plina, težav zaenkrat nimajo, sistem pa je stabilen. "Agencija za energijo je objavila zgodnje opozorilo, drugih ukrepov ni," so dodali.

V eksploziji ena oseba umrla

Zaradi eksplozije v največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March vzhodno od Dunaja, od koder plin prejema tudi Slovenija, sistem prenosa plina iz Avstrije v Slovenijo trenutno deluje z omejenimi zmogljivostmi. 

V eksploziji, ki je v centru za distribucijo zemeljskega plina v Avstriji odjeknila ob 8.45, je umrla ena oseba, 18 je ranjenih, od tega pet oseb huje. Po eksploziji je izbruhnil požar, ki je pod nadzorom. Policija sumi, da je vzrok eksplozije tehnična napaka. Do eksplozije naj bi prišlo na delu plinovoda, ki teče na površju in ki so ga že tudi izolirali in ni več v pogonu.

Iz tega centra distribuirajo zemeljski plin tudi v Nemčijo, Italijo, Francijo, Hrvaško in na Madžarsko ter tudi v Slovenijo. Preko njega gre okoli tretjina ruskega plina za zahodno Evropo. Gas Connect Austria je sicer v stoodstotni lasti avstrijskega energetskega koncerna OMV.

Foto: Epa eksplozija plin Avstrija Baumgarten je osrednje vozlišče v tem delu Evrope in za nas predstavlja tudi glavno točko, skozi katero se prenaša plin do Slovenije, so za STA pojasnili na Agenciji za energijo. Le plin, ki pride v Slovenijo iz Italije, praviloma ni posredovan preko Baumgartna.

Center v kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije in Norveške ter drugod. Po podatkih upravljavca zemeljski plin tu izmerijo, testirajo ter pripravijo za transport. Gre za enega najpomembnejših središč za distribucijo zemeljskega plina v Evropi, od koder gredo transavstrijski, zahodno-avstrijski ter avstrijsko-madžarski plinovodi. Distribucijska mreža obsega skoraj 40.000 kilometrov.

Cena plina že višja

Slovenija ima pripravljene ukrepe za primer nastanka kakršne koli krize, povezane z zanesljivo oskrbo, zagotavljajo na Agenciji za energijo. Pristojni organi že izvajajo aktivnosti, potrebne za zagotovitev oskrbe s plinom. "Zaenkrat težav pri odjemalcih zemeljskega plina ni, saj oskrba poteka nemoteno," so navedli. Dodali so, da se je cena plina, kot je bilo sicer pričakovano v takšnih primerih, že zvišala.

Foto: Epa eksplozija plin Avstrija

Težave bi lahko imela tudi podjetja

Težave v dobavi plina bi prizadele tudi slovensko gospodarstvo, saj so nekatera podjetja pri svoji proizvodnji močno odvisna od zemeljskega plina. Med največjimi odjemalci so podjetja iz skupine Sij, Cinkarna Celje, Papirnica Goričane in druga.

V Slovenski industriji jekla (Sij) verjamejo, kot so dejali za STA, da bo z dobavo vse v redu.

Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič je za STA povedala, da njihovi dobavitelji zemeljskega plina ne vedo še nič povedati glede morebitne prekinitve oskrbe Cinkarne z zemeljskim plinom iz avstrijskega Baumgartena. "Če bi prišlo do prekinitve, bi nas to močno prizadelo, saj bi proizvodnjo titanovega dioksida, ki je vezana na zemeljski plin, morali ustaviti," je še dejala Podgoršek Seličeva.

Slovenija je zaradi pomanjkanja lastnih virov glede oskrbe zemeljskega plina popolnoma odvisna od dobav iz tujine. Večina zemeljskega plina je bila v letu 2012 uvožena iz Rusije (42 odstotkov), Avstrije (35 odstotkov) in Alžirije (16 odstotkov), je razvidno s spletne strani Geoplina. Preostale količine so bile uvožene iz Italije in drugih držav.

Foto: Epa eksplozija plin Avstrija

Italija razglasila izredno stanje

Italija je zaradi eksplozije razglasila izredno stanje pri oskrbi s plinom. Kot so zapisali na tamkajšnjem ministrstvu za gospodarstvo, državi sicer ne grozi takojšnja energetska kriza, saj ima dovolj zalog. Izredno stanje so razglasili skladno z evropsko direktivo in nacionalnim načrtom.

Kot je poudaril upravljavec centra Gas Connect Austria, je nacionalna oskrba s plinom zaenkrat pokrita, tranzit prek Avstrije v smeri juga in jugovzhoda pa je do nadaljnjega okrnjen. Pri ruskem energetskem gigantu Gazprom zagotavljajo, da poskušajo preusmeriti dobavo plina na jug Evrope, da bi se izognili morebitnim prekinitvam v dobavi, poroča nemški Deutsche Welle in dodaja, da so po eksploziji v Evropi hitro narasle cene plina.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:51 13. December 2017.

    V tem trenutku še ni razloga za preplah, je za STA zagotovil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek …

  • 16:29 12. December 2017.

    In potem naj še naši bruseljski hlapci pomagajo nasprotovati južnemu toku!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.