Po 30 letih po krivem v zaporu izpuščen

Foto: EPA
Foto: EPA
Anthonyja Raya Hintona, ki je bil pred skoraj 30 leti po krivem obsojen na dosmrtno kazen, so izpustili iz zapora.
Oglej si celoten članek

Skoraj 30 let je 58-letni Anthony Ray Hinton iz Alabame preživel v zaporu. Na dosmrtno kazen so ga obsodili, ker naj bi leta 1985 umoril vodji restavracije v Birmingham.

Šele zdaj - na drugem sojenju - pa so primerjali sledi pištole na kraju zločina in pištolo, ki so jo našli na Hitonovem domu. Ker sledi niso pripadale pištoli, so Hintona prenehali preganjati in ga izpustili iz zapora.

Kot poroča BBC je njegov odvetnik Bryan Stevenson ob tem dejal, da je bila njegova stranka obsojena le, ker si ni mogla privoščiti boljše pravne pomoči. Lani je namreč ameriško Vrhovno sodišče razsodilo, da Hinton na prvem sojenju ni imel ustreznega pravnega zastopanja in si zato zasluži ponovno sojenje. Njegov tedanji odvetnik je namreč najel strokovnjaka, za katerega je menil, da je "nesposoben", a je menil, da si njegova stranka ne more privoščiti več kot tisoč dolarjev za pričanje boljšega.

"Vsak dan, vsak mesec, vsako leto, ki ga je država vzela, ga ne more vrniti več," je še povedal Hintonov odvetnik Stevenson. Hinton, ki je včeraj lahko zapustil zapor v Birmingham, se je ob čustvenem srečanju s sorodniki in bližnjimi zahvalil bogu, družini in odvetnikom. Nadaljeval je, da vse kar so morali storiti je testirati pištolo, "ampak ko misliš, da si vsemogočen in nad zakonom, ne rabiš narediti nič":

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:32 4. April 2015.

    Zato pa v normalnih državah nikogar ne zapirajo za tako obdobje, ampak max. 10 let. Možnost napake vedno obstaja, pa …

  • 13:15 4. April 2015.

    a obstaja sploh kakšna odškodnina za tako sodniško napako ??? še tako velika, ne more povrniti vseh zamujenih let.....sedeti 30 …

  • 10:51 4. April 2015.

    lektor odsoten ?<br />no ja prazniki, na FDV pa jezik nikoli ni bil pomemben.<br />slovenski, mislim !<br />lepe praznike vsem...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.