Po devetih urah Kim Jong Un spet lahko "surfa“

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Severna Koreja je bila devet ur in pol brez povezave do svetovnega spleta. Do izpada je prišlo po tem, ko so ZDA napovedale, da bodo odgovorile na napad na Sony.
Oglej si celoten članek

Ameriški strokovnjaki so potrdili, da je imela Severna Koreja številne težave z dostopanjem do spleta v zadnjem dnevu. Med drugim je državo doletel popoln mrk na tem področju, ki je trajal 9 ur in 31 minut. 

Uradni Washington zadeve ni želel komentirati. Dejali so, da ne bodo razkrivali, na kakšen način bodo odgovorili Severni Koreji na napad na Sony. Tiskovna predstavnica Marie Harf je dejala zgolj, da bodo nekateri ukrepi vidni, drugi pa mogoče ne. 

Napadi so se stopnjevali

Podjetje Arbor Networks je analiziralo podatke o spletnih napadih na Severno Korejo v zadnjih dneh. Po njihovih podatkih sta bila dva napada izvedena že v četrtek, štirje v petek, nato pa se je čez konec tedna število le še stopnjevalo. 

Eden od vodilnih uslužbencev podjetja Dyn Research pravi, da vzrok za izpad še ni znan. Po njegovih besedah bi lahko vzrok tičal tudi v težavah z usmerjevalniki. Dostop do spleta Severna Koreja ima, a je vprašanje, ali bo še prihajalo do motenj v dostopu do interneta. 

Napadajo se prek spleta

Med Severno Korejo in ZDA se odvija bitka na svetovnem spletu. Povod za zadnje napetosti je film The Interview, ki bi moral v prihodnjih dneh začeti svoj pohod po svetovnih kinematografih, a so ga zaradi groženj umaknili. Zgodba filma se namreč dotika severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in poskusa atentata nanj. 

Severnokorejski hekerji naj bi na to "žalitev“ odgovorili z vdorom v strežnike Sonyja, kar je uradni Pjongjang zanikal. Na splet so tako pricurljali številni podatki, za katere šefi studia niso želeli, da bi postali javni. Ameriški predsednik Barack Obama je v petek napovedal, da bodo ZDA ustrezno odgovorile, a kaj več ni pojasnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • Sej majo tud satelitski internet z ponudnikom iz Nemčije tako da brez interneta on sigurno ni bil :) če bi …

  • 10:32 23. December 2014.

    Nekdo "napade" zasebno korporacijo, maščuje se pa kar država? Glavno, da je jasno, komu služijo ZDA.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.