Po jedrskem poskusu Korejski polotok preletel ameriški bombnik

Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52 Foto: EPA Ameriški strateški bombnik B-52
Severna Koreja je pred dnevi izvedla jedrski poskus, ki je pretresel svet. Američani so že odgovorili. Korejski polotok je v nedeljo preletel ameriški strateški bombnik B-52.
Oglej si celoten članek

Bombnik je na nizki višini preletel južnokorejsko mesto Osan, po navedbah ameriške vojske pa je šlo za demonstracijo moči.

"To je bila demonstracija trdne ameriške zavezanosti našim zaveznikom v Južni Koreji in na Japonskem ter obrambi ameriške domovine," je izjavil poveljnik ameriških tihomorski sil, admiral Harry Harris.

Četrti jedrski poskus

"Severnokorejski jedrski test je bil groba kršitev njenih mednarodnih obveznosti. Ameriške skupne vojaške sile v azijsko-tihomorskem območju bodo še naprej sodelovale z vsemi našimi regionalnimi zavezniki in partnerji za ohranitev stabilnosti in varnosti," je dodal.

Severna Koreja je v sredo sporočila, da je prvič izvedla uspešen preizkus vodikove bombe. To je bil sicer njen četrti jedrski poskus. Novico o uspešnem poizkusu vodikove bombe je severnokorejska televizija objavila nekaj ur po tem, ko mednarodne seizmološke postaje zaznale potres stopnje 5,1 po Richterjevi lestvici. Epicenter potresa je bil blizu kraja Pungje Ri, kjer je Severna Koreja predtem že izvajala poskuse.

Potres zaznali tudi v Sloveniji

Za kako močno eksplozijo oziroma potres je šlo pove informacija, da so ga zaznali tudi slovenski seizmologi: "Preizkus vodikove bombe v Severni Koreji (6. 1. 2016) zapisan na nekaterih slovenskih potresnih opazovalnicah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:45 10. Januar 2016.

    Nimaš pojma.

  • 12:54 10. Januar 2016.

    Američani spet izzivajo. Niso nič boljši kot S Korejci. Spet bi radi novo vojno.

  • 11:38 10. Januar 2016.

    Demonstracija moči, pfff. V bombniku je bilo treba pokuriti nekaj hektolitrov starega kerozina in ga malo "provozati", da jim ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.